KIC-call: NWO versnelt AI-revolutie in agrifood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

KIC-call: NWO versnelt AI-revolutie in agrifood

  • 13 juni 2023

NWO kondigt de KIC-call 'Artificiële intelligentie in landbouw, horticultuur, water en voedsel' aan, die naar verwachting in augustus 2023 wordt gepubliceerd. Onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om de grenzen van AI te verkennen en innovatieve toepassingen te ontdekken binnen deze vitale sectoren.

De water-, land- en tuinbouw- en voedselsector beschikken over veel automatisch verkregen data, maar AI wordt nog weinig gebruikt. De oproep heeft als doel kennisvragen te onderzoeken over het gebruik van AI-systemen in deze sectoren, met focus op optimalisatie van productieprocessen en oplossingen voor klimaatverandering, welzijn van mens en dier, en water- en voedselveiligheid.

Consortia moeten werken aan twee van de volgende drie onderwerpen: 

  • Verbeteren of verbreden van de toepassing van AI in de bovengenoemde sectoren
  • Interacties tussen mens en AI
  • Ethische en juridische vraagstukken over het gebruik van AI

Interdisciplinaire samenwerking

Om te komen tot succesvolle ontwikkeling en toepassing van AI in bovengenoemde sectoren is een interdisciplinaire samenwerking van belang. Het onderzoek integreert tenminste twee van de drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta, gamma), waaronder altijd de bètawetenschappen. Hierbij voegen onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun kennis en expertise samen. Dat leidt tot geïntegreerde kennis.

Nwo.nl

Bron: NWO