Kansen voor brood in opkomende eiwittrends
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kansen voor brood in opkomende eiwittrends

  • 15 januari 2024

Trends in voedselontwikkeling, die voortkomen uit consumentenbehoeften, economische verschuivingen en maatschappelijke veranderingen, stellen de bakkerijsector voor zowel kansen als uitdagingen. Volkorenbrood, met zijn diverse gezondheidsvoordelen, speelt een cruciale rol, waarbij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) specifiek de potentie ziet van brood als een waardevolle eiwitbron. Zie hieronder vier eiwittrends waar brood goed op aansluit.

Gezondheid en bewust consumeren
Consumenten worden zich steeds meer bewust van duurzaamheid en gezondheid bij hun aankopen. Volkorenbrood, al bekend vanwege zijn vezels, is nu ook een essentiële eiwitbron. Een trend die de komende jaren alleen maar aan kracht zal winnen.

Eiwit voor sterke spieren
Eiwitten zijn cruciaal voor gezonde spieren, en brood blijkt een stille krachtpatser. Terwijl sport shakes populair zijn, biedt brood een verrassende hoeveelheid eiwitten. De campagne 'Brood, goed verhaal' onthult dit feit met de boodschap: "Als ik dat had geweten, had ik wel meer volkorenbrood gegeten."

Plantaardige eiwitten
De groeiende trend van vegetarisch en veganistisch eten vindt ook zijn weg naar de bakkerijsector. Brood, van oudsher plantaardig, bevat belangrijke plantaardige eiwitten. Deze verschuiving sluit niet alleen aan bij gezondheidsadviezen maar draagt ook bij aan klimaatdoelstellingen. Bruin- en volkorenbrood bieden ijzer en eiwit, vergelijkbaar met dierlijke producten.

Eiwitrijke gewassen van eigen bodem
Europa's Farm to Fork strategie en de Nationale Eiwitstrategie (NES) van Nederland benadrukken de transitie naar duurzame voedselsystemen. In lijn hiermee werkt het project 'Nederlands baktarwe – Gaan voor eigen Graan' aan lokale en duurzame baktarwe. Met de website 'www.kopbovenhetgraanveld.nl' zet NBC duurzame bakkerij-initiatieven in Nederland in de schijnwerpers.

Brood, Goed Verhaal

Eiwitten bevestigen de gezondheidsvoordelen van brood, waardoor het niet alleen een duurzame maar ook betrouwbare keuze is. Dit is geen overdreven verhaal; het is simpelweg de realiteit, aldus NBC.

Nbc.nl

Bron: NBC