Consumptie verse groenten en fruit daalt in 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Consumptie verse groenten en fruit daalt in 2023

  • 12 januari 2024

De kosten voor voeding stegen gemiddeld met 12 procent in 2023, waarbij groenten en fruit de minst opvallende prijsstijging van slechts 7 procent kenden. Ondanks deze relatief beperkte prijsstijging, daalde de consumptie van verse groenten en fruit in Nederland met 3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Deze daling is merkbaar in zowel huishoudens als de horeca, met tevens een afname van online aankopen.

Ondanks de prijsstijging blijven verspakketten een populaire keuze. Het aantal kopers steeg met 6 procent, en de totale verkoop van verspakketten nam met 13 procent toe. Hoewel consumenten bereid zijn 10 procent meer per kilo te betalen voor dit gemak, wijzen de cijfers op een groeiende vraag naar maaltijdoplossingen met basisingrediënten. Receptenwebsites en supermarktmagazines spelen eveneens in op de behoefte aan gemak.

Consument kiest gemak

Terwijl de consumptie zowel thuis als buitenshuis daalde (respectievelijk 3 procent en 4 procent), blijft gemaksvoedsel in trek. De verkoop van gesneden verse groenten daalde minder snel (-2 procent) dan onbewerkte groenten (-4 procent), waarbij 35 procent van de totale uitgaven binnen de categorie verse groenten naar gesneden varianten ging. Bedrijfsrestaurants tonen echter een positievere trend met een stijging van 3 procent in de aanbieding van groenten en fruit, waar cateraars actief bezig zijn hun aanbod te verduurzamen.

Online bestellingen stabiel

Online bestellingen van groenten en fruit daalden met 5 procent, voornamelijk toe te schrijven aan af en toe online shoppers. Het aandeel van online bestellingen in de totale uitgaven bleef echter stabiel op 7 procent. Ondanks deze ontwikkelingen blijft de gemiddelde consumptie van groenten en fruit in Nederland beneden de dagelijks aanbevolen hoeveelheden. Met een gemiddelde consumptie van respectievelijk 153 gram groenten en 135 gram fruit, wordt gehoopt dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om de consumptie van groenten en fruit te stimuleren en bij te dragen aan een gezondere voedselomgeving.

Groentenfruithuis.nl

Bron: GroentenFruit Huis