Nederland zet koers naar duurzame industrie met ambitieus plan
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kabinet presenteert routekaart voor duurzame industrie

  • 14 juli 2023

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft namens het Nederlandse kabinet een routekaart en een nationaal programma voor de verduurzaming van de industrie gepresenteerd. Het programma, genaamd het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie, heeft tot doel om de negatieve impact van de industrie op het milieu te verminderen en schone productie in Nederland te bevorderen.

Het programma richt zich met name op de industrieclusters in Nederland, waar de grootste verduurzamingswinst te behalen valt. Belangrijke speerpunten zijn de investeringen in energie-infrastructuur en groene energie om deze clusters aan te sluiten. Daarnaast wordt er extra ondersteuning geboden aan energie-intensieve bedrijven buiten de clusters, die een aanzienlijke CO2-uitstoot hebben.

Maatwerkaanpak

Een belangrijk onderdeel van het programma is de maatwerkaanpak, waarbij de 20 grootste industriële uitstoters worden uitgedaagd om sneller CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een gezonde leefomgeving. Het kabinet heeft al zeven intentieverklaringen ondertekend met bedrijven die concrete plannen hebben om hun CO2-uitstoot fors te verminderen.

Intentieverklaring

Minister Adriaansens benadrukte dat het kabinet in 2024 duidelijkheid wil hebben over de ambities van de bedrijven en intentieverklaringen wil ondertekenen met bedrijven die bereid zijn extra te verduurzamen. Samenwerking met provincies en netbeheerders speelt een belangrijke rol om de juiste randvoorwaarden te creëren voor de uitvoering van verduurzamingsplannen.

Het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie toont het streven van Nederland om een leidende rol te spelen in de transitie naar een duurzame industrie en een schonere leefomgeving.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid