Invoering Nutri-Score eerste helft van 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Invoering Nutri-Score eerste helft van 2022

  • 09 juni 2021

De ambitie om Nutri-Score medio 2021 in Nederland te introduceren is niet haalbaar, aldus staatssecretaris Blokhuis. Zijn voornemen is om het logo in de eerste helft van 2022 in te voeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Er vinden gesprekken plaats tussen de aan Nutri-Score deelnemende landen over de inrichting van de organisatie rondom Nutri-Score. Dit resulteerde tot afspraken tussen de deelnemende landen (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland). Een algemene overeenkomst is opgesteld met afspraken over onder andere de inrichting van een stuurgroep en de wijze waarop besluiten over het logo worden genomen.

De internationale stuurgroep is inmiddels gestart. De betrokken ministeries uit alle deelnemende landen hebben zitting in deze stuurgroep. Ook is het onafhankelijke internationaal wetenschappelijk comité met wetenschappers uit alle deelnemende landen in februari 2021 gestart. Dit comité buigt zich over de berekening achter Nutri-Score. En gaat na of de criteria van Nutri-Score in synergie zijn met de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen.

De ambitie om Nutri-Score medio 2021 in Nederland te introduceren is volgens Blokhuis niet haalbaar. Allereerst moet de eerste wetenschappelijke evaluatie van het voedselkeuzelogo gereed zijn. De Gezondheidsraad en het RIVM zullen Blokhuis adviseren over de uitkomsten van de wetenschappelijke evaluatie.

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de introductie van het logo door. Blokhuis regelt de aanpassing van de wetgeving in de Warenwet, de publieksvoorlichting wordt voorbereid en er wordt gewerkt aan praktische zaken zoals het portaal voor bedrijven. Het voornemen is om in de eerste helft van 2022 Nutri-Score in Nederland in te voeren.

Lees de ‘Kamerbrief over Gezonde Voedselomgeving’

Bron: Ministerie van VWS