Insecten voor human consumptie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Insecten voor human consumptie

  • 13 september 2016
  • Door: Judith Witte

In de Flevopolder is vanaf 2011 een start gemaakt met het ontginnen van een nieuwe sector. In Lelystad staat een insectenkwekerij waar sinds oktober 2013 insecten voor humane consumptie worden gekweekt. 

“We doen dit vanuit de overtuiging dat we op zoek moeten naar nieuwe en duurzame eiwitbronnen vanwege een snel groeiende wereldbevolking,” verklaart Ger van der Wal, Managing directer van Insect Europe. “Omdat insecten in vele landen al als voedselbron wordt toegepast, leek het ons een logische stap om dit verder te onderzoeken.” “Sprinkhanen, meelwormen, kakkerlakken en krekels, we hebben van alles de revue laten passeren,” vervolgt hij. “Uiteindelijk zijn we alleen de huiskrekel (Acheta domesticus) gaan houden. Om te doen wat we doen, zijn we samenwerkingen aangegaan met diverse stakeholders in de keten, waaronder Wageningen Universiteit, KU Leuven, de FAO, Nutrilab en de Rabobank.” 

Hoogwaardig eiwit

Bijzonder is dat het bedrijf zich met de kweek en promotie primair richt op producten voor menselijke consumptie. “Dit doen we volgens nationale en internationale regels voor voedselveiligheid,” benadrukt Ger. “Daarnaast passen we insecten toe in snacks voor de petfoodindustrie. Ook vanuit de feedsector komen bij ons allerlei verzoeken binnen. We richten ons hierbij vooral op de ‘specials’, oftewel op maat gesneden toepassing van hoogwaardig eiwit.” 

Open dag

De komende jaren zullen vooral in het teken staan van opschaling. “Tijdens deze groeifase doen we een beroep op de voedingsindustrie om nu al na te denken over de diverse toepassingsgebieden. We delen graag onze kennis en ervaring met producenten, verwerkers en afnemers in de levensmiddelensector.” 

Mede daarom zet het bedrijf op maandag 26 september 2016 de deuren open voor iedereen die eens wil komen kijken. Van 9.00 tot 17.00 uur is er een dagprogramma met rondleidingen, lezingen en proeverijen. Aanmelden kan via de site.

www.insecteurope.com

Bron: © Insect Europe BV