Hoe denkt de mbo-student over plantaardig voedsel?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe denkt de mbo-student over plantaardig voedsel?

  • 07 februari 2024

Op 26 januari kwamen vertegenwoordigers van zeven hbo's, zeven mbo's, twee gemeenten en diverse organisaties bijeen in Den Bosch om het onderzoeksproject ‘Mbo-student in Actie voor Plantaardig Voedsel’ te lanceren. Dit ambitieuze project, gehouden bij mbo-instelling Yuverta, heeft als focus de perceptie van mbo-studenten ten opzichte van plantaardig voedsel.

Het tweeledige doel van het onderzoek omvat het verkrijgen van diepgaande inzichten in de gedachten en gewoonten van mbo-studenten met betrekking tot voedselkeuzes, met een specifieke focus op plantaardige opties. Antien Zuidberg, lector bij HAS green academy en projectleider, benadrukt het gebrek aan kennis over de eetgewoonten van jongvolwassenen en hun overgang naar zelfstandig wonen als cruciaal aandachtspunt.

Challenge-based learning als drijvende kracht

Het project implementeert het concept van ‘challenge-based learning’, waarbij studenten worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan het onderzoek en oplossingen te bedenken. Deze benadering motiveert studenten niet alleen om zelf veranderingen in hun gedrag te initiëren, maar ook om hun leeftijdsgenoten te inspireren.

Onderzoek in diverse regio's met brede samenwerking

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met hbo- en mbo-instellingen, zal plaatsvinden in vier regio's in Nederland: Brabant, Zuid-Holland, Metropool regio Amsterdam en Noord. Zowel mbo- als hbo-studenten worden betrokken bij het project, waarbij beroepsgerelateerde uitdagingen worden geïntegreerd in het onderwijsprogramma van het mbo. Hbo-studenten zullen stages en afstudeeropdrachten binnen het project voltooien, waardoor er een brug ontstaat tussen het onderzoek op hbo- en mbo-niveau.

Samenwerking van diverse partners

Het onderzoeksproject ‘Mbo-student in Actie voor Plantaardig Voedsel’ wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder HAS green academy, diverse hogescholen en mbo-instellingen, lokale overheden en organisaties zoals JOGG, Jong Leren Eten, Flevo Campus, MBO Platform Sport en Gezonde Leefstijl en het Voedingscentrum. De financiering wordt verstrekt door regieorgaan-SIA en de ministeries van LNV en VWS.

Has.nl

Bron: HAS Hogeschool