Deuren beïnvloeden functioneren pand
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Deuren beïnvloeden functioneren pand

  • 14 juni 2021
  • Door: Esther van der Lelie

Pluimveeslachterij Remkes heeft een nieuw pand laten bouwen om de productie van gegaarde kippenvleesproducten uit te breiden. Een duurzaam gebouw met moderne machines en industriële deuren die het functioneren van het pand borgen. Twee generaties ontmoeten elkaar hier voor een terugblik op het verleden, de realisatie van de nieuwbouw en een blik richting de toekomst.

Tegenover de bestaande productielocatie is voor pluimveeslachterij Remkes in Epe een nieuw pand gerealiseerd. De nieuwbouw is onder meer bestemd voor een pasteurisatie- en kokerijgedeelte van 4.000 m2, een vriesopslag van 3.800 m2 en een expeditieruimte van 2.400 m2. De ambities voor deze locatie liggen hoog, het streven is een volledige integratie van de gehele keten in een BREEAM-NL Outstanding (duurzaam) gebouw. Belangrijk bij het bewerkstelligen van dit streven, is een gezond binnenklimaat voor de productie, verwerking en koel bewaren van de kippenvleesproducten. Hoe realiseerde Remkes dit? Vader Hennie en zoon Marcel Dijkkamp vertellen bevlogen over hun betrokkenheid.

Iedere kip is anders

Hennie Dijkkamp werkt al ruim 50 jaar bij de kippenslachterij. “Als 14-jarige jongen deed ik hier vakantiewerk en ben ik ‘blijven hangen’. Toen waren we met 10 mensen en werkten we in een grote schuur. Ik mocht de nekjes knippen, vleugeltjes vouwen en kratten schoonmaken. Later stond ik aan de lopende band totdat ik in de nacontrole terechtkwam. Het mooie is dat je echt met het product bezig bent. Iedere kip is anders, de ene laat zich gemakkelijker bewerken dan de andere. Tegenwoordig wordt het grove werk door de machine gedaan, de nacontrole is een stukje handwerk dat overblijft. Dat boeit nog steeds.” Hennie vertelt met een beetje weemoed over de ‘oude tijd’. “Toen we met een kleine groep waren, was de sfeer gemoedelijker, je kende elkaar en elkaars gezin. Nu werken we met zo’n 100 man van verschillende nationaliteiten. Je kent niet iedereen persoonlijk. Maar ik stap vijf dagen per week op mijn fiets naar het werk en maak van iedere dag mijn dag.”

Marcel (links) en Hennie Dijkkamp trots op de nieuwbouw

De groei naar nieuwbouw

In de afgelopen 50 jaar heeft het bedrijf een groei doorgemaakt. Van grote schuur naar – na instellen van voedselveiligheidskeuringen – modernisatie via uitbreidingen en verbouwingen in en rondom de bestaande bouw, tot een compleet nieuw pand. De groei in productie wordt door Hennie geschetst met: “Vroeger slachtten we gemiddeld 600-800 kippen per uur, nu zijn het er duizenden.”

Zoon Marcel deed ook vakantiewerk bij Remkes. “Op de inpak- en stiekafdeling en op zaterdag in de winkel. Het was flink aanpoten, maar je deed het met elkaar. Na school ben ik de elektrotechniek ingegaan en kwam ik vijf jaar geleden bij industriële deurenexpert Prodoor in Apeldoorn terecht. Het was speciaal toen we de opdracht kregen voor de industriële deuren voor het nieuwe pand van Remkes. Leuk om op bekend terrein te werken en mooi om met mijn vader verleden en toekomst te delen.”

Prodoor leverde en installeerde in opdracht van K.I.M. Nederland 60 stuks koel- en vriesdeuren, 23 snelloopdeuren met een flexibel deurblad en 10 ISO Speed Cold snelloopdeuren met een geïsoleerd deurblad. “Al snel hadden wij een goede werkrelatie met de technische medewerkers van Remkes. Hierdoor konden wij direct bij de installatie nóg beter inspelen op hun eisen en wensen. Ook werden wij vanwege onze expertise gevraagd om technische zaken in de oudbouw op te pakken.” De productielocatie is nu gereed om de beoogde activiteiten uit te kunnen breiden en voldoet aan de eisen van BREEAM-NL Outstanding. 

Hennie Dijkkamp vertelt over de ontwikkeling van Remkes door de jaren heen

Toekomstambities

Hennie begrijpt waarom Remkes deze stap zet. “Wil je meegaan in de markt, dan moet je moderniseren. Voor ons als productiemedewerkers wordt het werk daardoor makkelijker en lichter.” Remkes verliest hiermee haar zorg voor haar grootste kapitaal, de medewerkers, niet uit het oog. Marcel vond het een geweldig project om aan mee te werken: “Ik verzorgde mede de werkvoorbereiding, had overleg met onze monteurs en de technische medewerkers van Remkes. Wij zijn nog niet klaar, want na de inrichting is altijd nog nazorg nodig. Goed onderhoud verlengt de technische levensduur. Wij hebben hier kunnen laten zien wie we zijn, wat we doen en wat we kunnen.” 

InSpire center 

Prodoor werkt aan een platform om haar kennis over primaire hedendaagse onderbelichte thema’s in de voedingsindustrie, zoals energie, hygiëne en brand, met eindgebruikers en voorschrijvers te kunnen delen. Om gezamenlijk de juiste bouwkeuzes te kunnen maken voor het bouwen van een pand dat functioneert voor mens, product en materieel. Een pand waarmee je vóóruit kunt! 

www.remkes.nl
www.prodoor.nl

Beeld: © Koos Groenewold

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021