Handvest voor gezonde voedseltransitie gelanceerd
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Handvest voor gezonde voedsel­tran­sitie gelanceerd

  • 14 oktober 2024

Op de PAN International Med and Nutrition Conference is op 12 oktober het Handvest voor Gezonde Voedseltransitie gepresenteerd. Dit initiatief, gesteund door diverse gezondheidsorganisaties en het RIVM, roept op tot een eetpatroon waarin minimaal 60% plantaardige eiwitten worden geconsumeerd.

Steun voor eiwittransitie groeit

Gezondheidsorganisaties, zoals de Transitiecoalitie Voedsel en het Voedingscentrum, zetten zich steeds meer in voor een gezond en duurzaam voedingsaanbod. Natascha Kooiman van de Transitiecoalitie benadrukte het belang van de eiwittransitie. “Het is tijd dat ook gezondheidsorganisaties dit omarmen om een gezond en plantaardig voedingsaanbod te realiseren,” zei ze bij de lancering. GroenLinks-statenlid Ernst Hart nam het handvest in ontvangst en pleitte zelfs voor een 80%-20% verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten.

Milieu en gezondheid centraal

De verschuiving naar een plantaardiger dieet kan zowel de zorgkosten verlagen als de milieu-impact verminderen. Jaarlijks draagt ongezonde voeding bij aan 13.000 sterfgevallen en kost dit de zorg meer dan 6 miljard euro. Het handvest benadrukt dat een gezonder eetpatroon niet alleen gezondheidsvoordelen oplevert, maar ook kan bijdragen aan de klimaatdoelen door de vermindering van broeikasgasemissies en landgebruik.

Met deze gezamenlijke oproep willen de betrokken partijen een duidelijke stap zetten naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving in Nederland.

transitiecoalitievoedsel.nl

Bron: Transitiecoalitie Voedsel