GS1 en JoinData lanceren locatieregister voor agrarische sector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

GS1 en JoinData lanceren locatiere­gister voor agrarische sector

  • 26 april 2023

GS1 Nederland en JoinData gaan samenwerken om één bron te creëren voor organisatie- en locatiedata van agrarische bedrijven in Nederland. Deze data zal centraal vastgelegd worden op basis van GS1 standaarden, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om de reis van producten van land tot klant te identificeren. 

De samenwerking tussen de twee bedrijven is er één zonder winstoogmerk en heeft als doel om de efficiëntie van de dagelijkse operatie van agrarische bedrijven te verbeteren, alsook bij te dragen aan duurzaamheid en inzicht in de keten.

Heldere data terug de keten in

Het idee is om één bron te creëren met gestandaardiseerde locatiedata van agrarische bedrijven en onderliggende locaties zoals stallen, silo’s, bewaarcellen, kassen, percelen, etc. De GLN (Global Location Number) zal gebruikt worden om de (sub)locaties van bedrijven vast te leggen en informatie zoals keurmerken en certificaten kunnen toegevoegd worden. Deze informatie kan gedeeld worden met leveranciers en afnemers in de vorm van een Digitaal Organisatie Paspoort.

De voordelen van deze samenwerking zijn groot: bedrijven kunnen efficiënter werken, de reis van producten door de keten kan vastgelegd worden en er is een centrale borging van locatiedata. De samenwerking zal starten met een Proof of Concept (POC) in de vleessector, waarbij de bedrijven Vion Food Group, Westfort Vleesproducten en VanLoonGroup betrokken zijn. Het doel is om eind 2023 aan te tonen dat de samenwerking succesvol is.

De CEO van GS1 Nederland, Mirjam Karmiggelt, benadrukt het belang van wereldwijde unieke identificatie van locaties als we data door de agroketen willen laten stromen. De CEO van JoinData, Sener Celik, ziet de samenwerking als een mooie stap voorwaarts in het beschikbaar maken van data en het duurzamer maken van de keten.

Gs1.nl

Bron: GS1