Geen nitrietzout toegestaan in filet americain
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Geen nitrietzout toegestaan in filet americain

  • 27 mei 2021

De rechtbank heeft geoordeeld dat verschillende vleeswaren niet langer als vleesproduct maar als vleesbereiding worden aangemerkt. Dat heeft als gevolg dat er geen nitrietzout meer toegestaan is in filet americain. Er is met de NVWA een overgangstermijn afgesproken om, indien nodig, de receptuur aan te passen, deze verloopt op 1 oktober 2021.

Vleesbereiding en wetgeving

De conclusie van de uitspraak is dat op basis van het productieproces en het eindproduct vastgesteld wordt of een product een vleesbereiding of een vleesproduct is. Het malen van vlees en het toevoegen van een saus voldoet aan de definitie van een vleesbereiding en is geen verwerkingsstap die kan leiden tot een vleesproduct. Dit betekent dat producten die uit dit (deel)proces ontstaan, zoals filet americain en ossenworst, als vleesbereiding worden gezien. De additievenwetgeving staat voor deze producten een beperkt aantal additieven toe. Nitriet(zout) is bijvoorbeeld niet toegestaan in deze vleesbereidingen. Clean label additieven, zoals citrus en bieten-extracten, die een alternatief kunnen bieden, zijn niet toegestaan in vleesbereidingen en vleesproducten.

knsnet.nl

Bron: KNS