27% van kunststof-verpakkingen goed recyclebaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

27% van kunststof-verpakkingen goed recyclebaar

  • 26 mei 2021

Het aandeel goed recyclebare kunststofverpakkingen is de afgelopen 7 jaar nauwelijks toegenomen. Gedetailleerd onderzoek naar het ontwerp van de kunststofverpakkingen op de Nederlandse markt wijst uit dat op dit moment 27% van deze verpakkingen goed recyclebaar zijn. Dit constateert Wageningen University & Research.

Maar liefst 29% van het totaal aantal verpakkingen moet simpel aan te passen zijn tot een goed recyclebare variant, dit zou een flinke sprong voorwaarts betekenen. Het gaat hier vooral om verpakkingen waarvan de ontwerp-details kunnen worden verbeterd, zoals etiketten, doppen, lijmen, etc. Veel producenten willen verduurzamen en er is steeds meer beweging op de markt, maar marktmechanismen werken niet altijd mee. In een aantal gevallen zal de marketingfunctie plaats moeten maken om de verpakkingen beter recyclebaar te maken. Dus geen grote felgekleurde labels en minder gebruiksgemak als anti-lekdoppen, handpompjes en sprayguns.

Lastig aan te passen verpakkingen

Ongeveer een kwart van de verpakkingen is moeilijk aan te passen. Enerzijds gaat het hierbij om verpakkingen die te klein zijn om goed te sorteren en recyclen. Anderzijds om verpakkingen die moeilijk te vervangen zijn doordat ze de houdbaarheid van het product verlengen, bijvoorbeeld kaas- en vleeswarenverpakkingen. Er zijn hiervoor nog geen geschikte recyclebare alternatieven, een kant en klare oplossing is dus nog niet beschikbaar.

Tenslotte is er nog een groep kunststofverpakkingen (18%) waarvoor nog geen recyclingtechnologie op grote schaal beschikbaar is, zoals de PET schalen en PS verpakkingen. Als deze technologieën verder ontwikkeld en toegepast worden, kan deze groep ook als recyclebaar gekenmerkt worden. Mits deze verpakkingen ontworpen worden voor de recyclingketen.

Zwarte vormvast verpakkingen afgenomen

Vergeleken met 4 jaar geleden blijkt dat het gehalte zwarte vormvaste verpakkingen is afgenomen en dat de gehaltes PP en PET vormvaste verpakkingen is toegenomen. Hieruit blijkt dat het verpakkend bedrijfsleven de eerste stap heeft gezet. In de huidige studie wordt er verder gekeken naar de recyclebaarheid van de verpakking, de reden waarom een verpakking beperkt recyclebaar is en worden ook ontwerpaspecten van een individuele verpakking onderzocht.

Samen met alle ketenpartijen

Eerder onderzocht Wageningen University & Research ook al de recyclingketen van kunststofverpakkingen. Uit deze onderzoeken bleek dat het ontwerp van hiervan een belangrijke invloed heeft op de sortering en recycling. De hoeveelheid en kwaliteit van de geproduceerde gerecyclede plastics, wordt dus in belangrijke mate bepaald door de recyclebaarheid op de Nederlandse markt.

Momenteel is slechts 27% van de kunststofverpakkingen op de Nederlandse markt goed recyclebaar. De doelstelling van het kabinet is 50% gerecyclede kunststofverpakkingen in 2025 en zelfs 55% in 2030. Door nog meer in te zetten op goede inzameling en nascheiding kan deze doelstelling gehaald worden. Het grootste deel van de gerecyclede kunststoffen die hiervan geproduceerd worden zijn alleen geschikt voor dikwandige producten. Om grotere hoeveelheden hoge kwaliteit gerecyclede plastics te produceren zullen de kunststofverpakkingen beter geschikt gemaakt moeten worden voor recycling (design for recycling).

Lees het rapport ‘Recyclebaarheid van Nederlandse kunststofverpakkingen: de status van 2021’
www.wur.nl

Beeld: ©TeeStocker/Shutterstock.com

Bron: Wageningen University & Research