Freshfel werkt aan schaduw PEFCR voor groenten en fruit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Freshfel werkt aan schaduw PEFCR voor groenten en fruit

  • 07 november 2022

Freshfel Europe begint samen met haar leden aan de ontwikkeling van een schaduw PEFCR (Product Environmental Footprint Category Rules) voor groenten en fruit. Doel van de schaduw PEFCR is de ontwikkeling van een geavanceerde, gestandaardiseerde milieuvoetafdrukmethode voor de sector verse producten. Zodra de schaduw PEFCR is ontwikkeld, zal de benchmarking en de vergelijking van de milieuvoetafdruk van producten binnen de categorie verse producten worden verbeterd. Dit zal de transparantie, de verantwoordingsplicht en de communicatie over milieukwesties in de sector vergroten, aangezien groenten en fruit een van de meest duurzame levensmiddelencategorieën is.

Tot nu toe waren de inspanningen binnen de sector verse producten om de duurzaamheid van producten via de milieuvoetafdruk aan te pakken zeer versnipperd. De schaduw-PEFCR met specifieke categorieregels voor groenten en fruit zal zorgen voor vergelijkbare resultaten van PEF-berekeningen. De ontwikkeling van het schaduw PEFCR zal twee jaar in beslag nemen en in die periode zal het publiek tweemaal worden geraadpleegd. De ontwikkeling ervan zal nauw aansluiten bij het officiële PEFCR-proces van de Europese Commissie, zodat het goed is afgestemd op toekomstige goedkeuring als de PEF-standaardmethode voor de EU-sector. De methodologie zal worden ontwikkeld met technische ondersteuning van Wageningen Economic Research en zal de bestaande HortiFootprint Category Rules voor de sector verse producten herzien. De schaduw PEFCR voor groenten en fruit zal beschikbaar zijn voor gebruik door de hele sector als een open hulpmiddel.

Een verklarende factsheet over de schaduw PEFCR voor groenten en fruit, getiteld ‘Addressing sustainability in the fresh produce sector’ is nu beschikbaar bij Wageningen Economic Research. De factsheet bevat informatie over een PEF-methode voor verse producten, wetgevings- en sectorale ontwikkelingen rond de PEF-methode en de voordelen van de ontwikkeling van een PEFCR voor de sector verse groenten en fruit. 

Bekijk de factsheet ‘Addressing sustainability in the fresh produce sector’
Freshfel.org

Tot de leden van Freshfel Europe die deelnemen aan het Freshfel Environmental Footprint Initiative behoren Ailimpo, ANPP, Apeel Sciences, Assomela, Bama Gruppen, Bayer AG, BVEO, COLEACP, Dole plc, Greenyard, Fresh Produce Centre, IG International, Interfel en VBT. Freshfel Europe zelf treedt binnen het initiatief op als sectorvertegenwoordiger, met steun en medewerking van de European Sprouted Seeds Association (ESSA) en Growing Media Europe. 


Bron: Freshfel Europe