Grote kans dat vanaf 1 januari 2023 de suikertaks wordt verhoogd. Dat betekent extra betalen voor frisdrank. Met als doel dat consumenten een gezondere keuze maken. Maar die prijsverhoging is niet altijd logisch. Ook bijvoorbeeld puur vruchtensap valt onder de frisdrankbelasting. Dat is vreemd. Want bij frisdrank kan een fabrikant kiezen: meer of minder suiker toevoegen. Maar pure fruitsappen zijn voor honderd procent afkomstig uit de natuur, rechtstreeks uit de boomgaard. Niets meer en niets minder. Om politici op te roepen om pure vruchtensappen los te trekken/koppelen van frisdranken, is de campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’ van start gegaan.
Natuurlijk is het een goed idee dat de overheid de strijd aanbindt tegen overgewicht. “Maar je moet geen appels met peren vergelijken”, zeggen de initiatiefnemers van de campagne. “De inhoud van onze flessen groeit aan de boom, en frisdrank komt uit de fabriek. In onze producten zit nog geen gram bewerkte ‘fabriekssuiker’. Integendeel: echt vruchtensap bestaat voor honderd procent uit heerlijke, zoete vruchten, gerijpt onder de volle zon. Simpelweg uitgeperst, zonder toevoegingen, klaar om van te genieten. Daar zou toch niemand extra voor moeten betalen?”
De ‘suikertaks’ is een toeslag die al jaren bestaat, en nu op het punt staat fors verhoogt te worden. Onwenselijk in een tijd waar consumenten al duurder uit zijn met hun boodschappen. Daarnaast lijkt de toepassing willekeurig. Zo blijven suikerrijke zuiveldranken en vaste producten zoals snoepgoed, chocolade en koeken buiten schot met deze heffing.
Inmiddels is de actiewebsite geensuikertaksindeboomgaard.nl in de lucht. Daarop kunnen consumenten een petitie tekenen tegen deze aanzienlijke/forse belasting – en dus prijsverhoging – op vruchtensap. Daarnaast zijn er nog andere acties in voorbereiding. Achter de campagne staan diverse grote en kleine fruittelers, leveranciers en persers van pure vruchtensappen. Zoals Flevosap, ‘sLandsBeste, Schulp, Van Kempen Fruitsappen en De Appelaere. Bij voldoende handtekeningen wordt de petitie aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.
Bron: Geen suikertaks in de boomgaard