Effectieve Voedselmarketing: Ontrafeling van Consumentenprofielen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Food Profiles: Hoe voedselkeuzes tot stand komen

  • 08 december 2023

Iedere dag maken we keuzes over wat we eten en hoe we dat doen. Deze keuzes worden beïnvloed door persoonlijke voorkeuren, sociaal-culturele routines en diepgewortelde overtuigingen. Eten is meer dan alleen voeding; het is een weerspiegeling van onze identiteit.

Merken die consumenten willen aansporen tot duurzamer en gezonder gedrag staan voor de uitdaging om de juiste snaar te raken. Onderzoek toont aan dat consumenten verschillende waarden hechten aan thema's zoals duurzaamheid en gezondheid, waardoor een uniforme marketingbenadering tekortschiet.

Food Profiles: Een unieke aanpak

Om effectief in te spelen op de diversiteit van consumenten, presenteren Food Cabinet en Future of Food Institute zes Food Profiles:

  • Bewuste voorhoede (17%)
  • Eigenzinnige gewoontedier (14%)
  • Trendvolger (15%)
  • Experimenterende thuischef (14%)
  • Behoudende pragmaticus (22%)
  • Zelfkokende prijskoper (18%)

Deze profielen categoriseren consumenten op basis van hun houding ten opzichte van duurzaamheid, genieten, gemak, betaalbaarheid, trendgevoeligheid en gezondheid.

Doelgroepgerichte marketingstrategieën

De Food Profiles bieden marketeers inzicht in verschillende doelgroepen en helpen bij het bepalen van de meest relevante benadering voor hun merk of organisatie. Door te begrijpen wat consumenten drijft, kunnen merken gerichte strategieën ontwikkelen om duurzame en gezonde voedselkeuzes te bevorderen.

De Food Profiles dienen als leidraad bij het bepalen van de doelgroep, het definiëren van de unique selling points, het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën en het inspireren van productontwikkeling. Deze gedetailleerde benadering biedt concrete handvatten voor marketeers om hun boodschap optimaal af te stemmen op de behoeften en waarden van specifieke consumentengroepen.

Download de whitepaper en leer meer over de zes Food Profiles.

Foodprofiles.nl

Bron: Food Profiles