NVWA bezorgd over slechte naleving wetgeving gewasbescherming
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Slechte naleving wetgeving gewasbescherming

  • 07 december 2023

In een recent gepubliceerd rapport onthult de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevindingen van 500 inspecties in 2022, waaruit blijkt dat ongeveer tweederde van de geïnspecteerde telers voldoet aan de wettelijke normen voor gewasbeschermingsmiddelen. Echter, zorgwekkend is dat een derde van hen de regelgeving negeert, wat al geruime tijd niet lijkt te verbeteren.

De NVWA maakt zich vooral zorgen over het feit dat het niet naleven van voorschriften risico's met zich meebrengt, zoals het lekken van middelen naar oppervlaktewater, natuur en leefomgeving. Dit kan directe gevaren opleveren voor mens, dier en milieu, waaronder waterverontreiniging en gezondheidsrisico's voor omwonenden en telers zelf. 

Initiatieven voor verbeterde naleving

De verantwoordelijkheid voor naleving ligt bij telers, en de NVWA gaat in gesprek met brancheorganisaties om manieren te vinden om dit te verbeteren. Naast gesprekken over verbetering worden ook alternatieve vormen van toezicht overwogen, zoals nauwere samenwerking met handhavingspartners en het onderzoeken van mogelijkheden voor strengere straffen en actieve openbaarmaking van overtredingen.

Illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen aangepakt

In 2022 heeft de NVWA ook controles uitgevoerd in de handelsketen, waarbij import, distributeurs en online verkoop werden onderzocht. Helaas wijzen de cijfers op zorgwekkende naleving, met potentieel gevaarlijke situaties door het gebruik van niet-toegestane middelen. 

Voor 2023 heeft de NVWA een specifieke aanpak opgesteld om illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden, waarbij nauwe samenwerking met nationale en internationale handhavingspartners centraal staat. De komende jaren zullen extra inspecties plaatsvinden om deze illegale praktijken aan te pakken, met aandacht voor de gehele handelsketen, van producent tot eindgebruiker.

Nvwa.nl

Bron: NVWA