Focus op onderhoud van koelinstallaties
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Focus op onderhoud van koelinstal­laties

  • 15 juni 2020

Koelinstallaties kunnen jarenlang goed functioneren als er regelmatig onderhoud aan wordt gepleegd. De meeste klachten komen dan ook voort uit het niet of slecht (laten) uitvoeren van het onderhoud. 

Functioneert een koelinstallatie niet of minder goed, dan kan dit verregaande gevolgen hebben voor de kwaliteit van je producten. Je bent genoodzaakt om onnodig dure reparaties uit te voeren en soms zelfs betrekkelijk nieuwe installaties compleet te vervangen. Voor een langere en zorgeloze levensduur is het daarom raadzaam ieder jaar preventief onderhoud te laten uitvoeren aan je koelinstallatie. Door de periodieke controles blijft die in de beste conditie. Daarnaast zijn er wettelijke verplichte keuringen waaraan je als eigenaar van een installatie moet voldoen. Een onderhoudspartij kan dit voor je uitvoeren of je hierin ondersteunen. 

Verplichte lekcontroles

Vanuit de F-gassenverordening is het verplicht om lekcontroles aan je installatie uit te voeren. Afhankelijk van het type koudemiddel en de inhoud van de installatie, moet de lekdichtheid minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. In geval van installaties met synthetische koudemiddelen (f-gassen) wordt de frequentie van de lekcontroles sinds 2015 niet meer uitgevoerd op basis van de koudemiddelinhoud in kilogrammen, maar in CO2-equivalenten. Deze zijn voor elk koudemiddel anders en kan ingrijpende gevolgen hebben voor het aantal lekcontroles van de installaties die je in beheer hebt.

Het schema ziet er als volgt uit:

• 5-50 ton CO2-equivalent: één keer per jaar (was 3-30 kg koudemiddel)
• 50-500 ton CO2-equivalent: één keer per half jaar (was 30-300 kg koudemiddel)
• > 500 ton CO2-equivalent: één keer per half jaar, waarbij automatische lekdetectie verplicht is (was >300 kg koudemiddel)

Indien installaties zijn voorzien van een lekdetectiesysteem kan bovenstaande frequentie worden gehalveerd. Het lekdetectiesysteem moet ieder half jaar worden gecontroleerd op goed functioneren.

Het veilig functioneren van een installatie

Een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, ammoniak en koolwaterstoffen (propaan) moet conform het Activiteitenbesluit minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden op veilig functioneren door een gecertificeerde monteur. De verplichte keuring geldt voor: 

• Installaties met een inhoud van ten minste 10 kg kooldioxide;
• Installaties met een inhoud van ten minste 5 kg koolwaterstoffen;
• Installaties met een inhoud van ten minste 10 en ten hoogste 1500 kg* ammoniak.

*Voor installaties met een inhoud van meer dan 1500 kg ammoniak geldt een verplichte omgevingsvergunning milieu.

Keuringen drukapparatuur 

Koelinstallaties bevatten een koelvloeistof die onder lage en hoge druk wordt gebracht. Het werken met deze drukapparatuur is niet zonder gevaar. In het Warenwetbesluit drukapparatuur staan daarom regels over onder andere het ontwerp, het samenstellen, de ingebruikname en het gebruik van drukapparatuur. Na ingebruikneming van een koelinstallatie is een periodieke herkeuring verplicht volgens het Warenwetbesluit Drukapparatuur. De herkeuringstermijn is voor de eerste herkeuring vastgesteld op vier jaar na ingebruikneming. Afhankelijk van de te verwachten aantasting van de installatie kan de termijn voor de tweede en opvolgende keuringen verlengd worden naar zes jaar. Een installateur kan beoordelen in welke categorie de installatie valt en of deze in aanmerking komt voor een herkeuring. 

Een NVKL-erkende installateur

Alle controles op correct functioneren, preventief onderhoud en reparaties aan installaties met koudemiddelen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door hiertoe bevoegde personen. Hier wordt dan ook streng op gecontroleerd. Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan voor een NVKL erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid en professionaliteit. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening en daarnaast aan eisen op het gebied van onder andere opleiding en vakkennis. Ze kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen. Bovendien kunnen zij je alles vertellen over de gevolgen van de nieuwe F-gassenverordening voor jouw installaties. Je kunt daarnaast altijd terugvallen op de geschillencommissie die aan de NVKL-erkenning is gekoppeld.

www.nvkl.nl

Beeld: © FOTOGRIN/Shutterstock.com

Bron: ©Vakblad Voedingsindustrie juni 2020