Corona verbouwt de samenleving in 12 weken ingrijpender dan de reguliere economie in de 12 jaar ervoor. De verwachting is dat in een groot aantal winkelsteden de vierkante meters winkeloppervlak terugloopt tot 60%. In de supers gaat het nu crescendo. Frites aten we massaal in (fastfood)restaurants. Door de lockdown is de totale fritesconsumptie gereduceerd tot 40%. De vraag is of de 100% terugkomt.
30% van de werkuren zal niet meer op kantoor gemaakt worden. Gevolg: meer flexplekken en een substantiële afname van de vraag naar kantooroppervlak. De productiebedrijven zullen een forse verschuiving maken naar nóg meer automatisering.
Klantbezoek neemt af, en daarmee ook de autokilometers, omdat blijkt dat Teams, Zoom, Skype en die andere 20 systemen best goed functioneren. Van de nood een deugd gemaakt, zijn we een positieve ervaring rijker. We piekerden ons suf over duurzaamheid. Nu is het binnen 6 weken geregeld op een zeer ingrijpende manier. (Ik liep afgelopen weekend in de uiterwaarden: geen strepen van vliegtuigen in de lucht, geen herrie. Wel een strak heldere hemel; ongelooflijk wat een luxe).
Momenteel wordt ons bureau geconfronteerd met opdrachtgevers die met hun fabrieken ernstig in de problemen komen doordat de vraag naar hun producten ingrijpend is veranderd of zelfs grotendeels is weggevallen. De sluiting van de horeca leidde tot ander eetgedrag. Slimmeriken pakken de kans met onder andere thuisbezorging en zien een enorme groeimarkt. In tijden van crises worden de meest creatieve oplossingen bedacht.
Ook in deze tijd geldt: de aanval is de beste verdediging. Heb je nog 40% aan omzet over? Zorg dan voor 250% acquisitiekracht; 40% van 250 is 100 %, en je je zit op het oude niveau.
Corona maakt slimmeriken nog vernuftiger.
Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie juni 2020