Export voeding naar China lastiger door nieuwe regels
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Export voeding naar China lastiger door nieuwe regels

  • 04 januari 2022

De uitvoer van chocola, wijn, koffie en andere waren naar China is vanaf 1 januari 2022 moeilijker geworden. Er zijn namelijk nieuwe beperkingen van kracht voor buitenlandse bedrijven die levensmiddelen en dranken naar China willen exporteren.

China was in 2020 nog goed voor bijna 96 miljard euro aan geïmporteerde producten. Dat bedrag zal in 2021 nog verder stijgen. De import in de eerste drie kwartalen van dit jaar steeg namelijk met 30 procent op jaarbasis.

Alle producenten van levensmiddelen die naar China exporteren moeten zich per 1 januari 2022 laten registreren bij de douane. Daarmee wordt wederom een barrière voor internationale bedrijven opgeworpen. De extra horde was alleen vereist voor producten die mogelijk gezondheidsrisico’s opleverden, zoals zeevruchten. Maar nu zullen ook koffie, alcohol, honing, olijfolie, chocolade en diverse andere producten worden gecontroleerd. Bedrijven die zonder de juiste papieren exporteren naar China zullen te maken krijgen met oponthoud aan de grens en boetes.

Importeurs klaagden dat de nieuwe aanvraaggegevens te laat zijn gepubliceerd. De website voor registratie ging een maand voor de wetgeving van kracht was online. Ook zou op de website veel informatie niet in het Engels beschikbaar zijn. De Europese Unie heeft Beijing formeel verzocht de maatregel met 18 maanden uit te stellen, maar zonder succes.

Bron: nieuws.nl