Foodvalley NL is sinds 2004 uitgebouwd tot voedselinnovatiecentrum van Europa. Nederland kan en moet een grote rol spelen in het ontwikkelen van het voedselsysteem van de toekomst. Ontdek hoe en proef de kansen. Want wat eten en drinken we in 2050 en hoe maken we dat zo duurzaam, betaalbaar, gezond en ook nog zo lekker mogelijk?
“We zijn ons bewust van de urgentie. Om aan deze vraag te voldoen zijn baanbrekende innovaties nodig. Dit is het moment om de beschikbare expertise in te zetten voor de productie van gezonde en duurzame voeding.” Foodvalley NL ontwikkelt en versterkt een internationaal ecosysteem van organisaties die samenwerken om deze transitie te realiseren.
“Met de samenwerking tussen ondernemers ook buiten de food sector, kennisinstellingen, onderwijs en overheid werken we hard aan de voedselvoorziening van morgen. Ontdek hoe en proef de kansen.”
Foodvalley NL initiëert en ontwikkelt programma's om de impact van innovaties te versnellen en organisaties sneller op te schalen. We werken samen aan de meest grensverleggende innovaties in landbouw en voeding op drie domeinen: circulaire landbouw, voeding & gezondheid en de eiwittransitie. Daarbij bieden we een internationaal netwerk met inspirerende partners, diverse onderzoeksfaciliteiten en kennis, getalenteerde mensen en routes voor financiering. Zo ondersteunen en ontzorgen we de koplopers.
De activiteiten die we stimuleren en de manier waarop we het ecosysteem hebben ingericht, genereren internationale belangstelling en creëren een vliegwiel van wetenschappelijke ontwikkeling en economische groei dat voordelen oplevert voor iedereen.
Samen zijn de meer dan 250 partners in het Foodvalley-ecosysteem de ogen en oren van de voedseltransitie. We weten wat er speelt, welke grondstoffen, producten en technologieën nodig zijn. En meer: met complementaire kennis, ervaring, netwerken, faciliteiten en creativiteit geven we handen aan de voedseltransitie: door ketenpartijen te verbinden verkorten we de time-to-market van voedselinnovaties, schalen ze sneller op en maximaliseren de maatschappelijke impact. The Protein Community (TPC), het Protein Shift-bedrijvennetwerk van Foodvalley, is een goed voorbeeld: sinds 2017 brachten de meer dan 110 aangesloten bedrijven minimaal honderd innovatieve ingrediënten en producten naar de markt. Vanuit een gezamenlijke doel en het geloof dat je samen sneller innoveert.
“Omdat wij geen commercieel belang hebben, kunnen we de relevante partijen bij elkaar brengen en op (competitief) gevoelige onderwerpen samenwerken. Ons doel is een duurzamer voedselsysteem, door onze onafhankelijkheid kunnen we de beste keuzes maken. Dat is belangrijk om te slagen.”
Elke stap op de reis van een ondernemer is een stap in het onbekende. Toegang hebben tot waardevolle middelen en unieke faciliteiten, communities van vakgenoten, coaches en kapitaal is cruciaal om innovatieve ideeën zo snel als mogelijk om te zetten in groeiende bedrijven met duurzame impact. Ons doel is om je te helpen toegang te krijgen tot alles wat je nodig hebt om innovaties te versnellen. Of je nu een starter bent die zijn technologie wil valideren of een MKB'er die wereldwijd wil uitbreiden, wij zijn er om je te helpen de weg te vinden en de transitie naar een duurzamer voedsel systeem te versnellen.
FoodSwitch is een voorstel voor het Nationaal Groeifonds dat is ingediend vanuit een brede coalitie van bedrijven, kennisinstellingen en belangenorganisaties, waaronder ook Foodvalley om te zorgen voor versnelling van de veranderingen die nodig zijn in het verduurzamen van het voedselsysteem. Eén onderdeel is zorgen voor financiering.
“Dat we ook inhoudelijk meedenken en meesturen, blijkt aantrekkelijk voor partijen die werken aan dat voedselsysteem. We zijn afgelopen jaar in leden met meer dan 20 procent gegroeid. Ook neemt het aantal partners van Foodvalley in binnen- en buitenland significant toe.”
Shared facilities: ”Producenten als Unilever kunnen laten weten als hun productiefaciliteit even niet wordt gebruikt, zo kan een ander bedrijf dat geen faciliteiten heeft, daarvan gebruik maken. Dat is handig, anders moeten kleine bedrijven, zoals startups in voor hen veel te dure machines investeren,” zegt Schippers, bestuursvoorzitter van Foodvalley NL.
“Tien jaren van delen van onderzoeksapparatuur bij Wageningen University & Research (WUR) zijn zeer vruchtbaar gebleken. De protein facility map van Foodvalley NL ondersteunde bedrijven bij het vinden van faciliteiten.”
Livekindly, een platform dat zich inzet om plantaardig het nieuwe normaal te maken, met aan het hoofd oud Unilever-topman Kees Kruythoff, is aangesloten. Dat zijn belangrijke partners om informatie mee uit te wisselen in de aanloop naar het nieuwe voedselsysteem. Want hoe maak je nou een goede, plantaardige burger, hoe verwerk je lokaal geproduceerde ingrediënten en waar loop je in dat proces allemaal tegenaan.
Wim de Laat, The Protein Brewery (CEO & Oprichter)
"Onze relatie met Foodvalley NL heeft ons een aantal commerciële contacten van over de hele wereld opgeleverd. Foodvalley NL en het ecosysteem in Wageningen en Nederland zijn wereldwijd bekend op het gebied van voedsel. Dus we worden door ons contact met Foodvalley NL erkend als een voedselinnovator van wereldklasse. Het maakt ons dus meer zichtbaar en dat is geweldig!”
Jack Stroeken, Ekomenu (CEO en Oprichter)
"In 2020 besloot ik me aan te sluiten bij een aantal organisaties om wat meer te netwerken. Van alle organisaties bood Foodvalley het beste programma voor ons. De beste sessies en persoonlijke begeleiding. Ze luisteren echt naar wat je wilt. Vragen je voor interviews en allerlei sessies. Ik ben heel blij met hun aanpak en ook met de koppeling met ScaleUpNation."
Wil je weten wat Foodvalley NL voor jouw bedrijf kan betekenen?
Kijk op www.foodvalley.nl en neem contact met ons op.
Wij zijn er voor jou!
Bron: ©Foodvalley