EU stelt bindende doelen voor reductie van voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU stelt bindende doelen voor reductie van voedsel­ver­spil­ling

  • 20 februari 2025

De Europese Unie heeft een voorlopig akkoord bereikt om voedselverspilling binnen de lidstaten fors terug te dringen. Jaarlijks belandt er in de EU zo’n 60 miljoen ton voedsel in de afvalbak. Met nieuwe bindende doelen wil de EU deze verspilling voor eind 2030 flink verlagen.

Concrete reductiedoelen voor 2030

De nieuwe regels verplichten EU-lidstaten om voedselverspilling met 10% te verminderen in de voedselverwerking en -productie. In de retail, horeca, catering en huishoudens moet het voedselafval zelfs met 30% per persoon omlaag. Deze reducties worden berekend op basis van het gemiddelde voedselafval tussen 2021 en 2023.

Stimulans voor donatie van onverkocht voedsel

Naast de reductiedoelen moeten lidstaten maatregelen nemen om bedrijven met een aanzienlijke rol in voedselverspilling te stimuleren veilig, onverkocht voedsel te doneren. Zo blijft voedsel dat nog geschikt is voor consumptie uit de vuilnisbak en kan het een nieuwe bestemming krijgen.

Volgens Europarlementariër Anna Zalewska zijn de afspraken praktisch uitvoerbaar voor lidstaten. “We hebben gezorgd voor haalbare en realistische regels om voedselverspilling aan te pakken zonder extra druk op de landbouwsector te leggen,” aldus Zalewska.

De formele goedkeuring van het akkoord door de Raad en het Europees Parlement volgt binnenkort.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement