EU herziet Listeria-regels voor kant-en-klare levensmiddelen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU herziet Listeria-regels voor kant-en-klare levensmid­delen

  • 24 mei 2024

De Europese Unie past de regelgeving rondom Listeria monocytogenes aan om deze in lijn te brengen met de internationale Codex Alimentarius. Dit heeft specifiek betrekking op kant-en-klare levensmiddelen die als voedingsbodem voor deze bacterie kunnen dienen.

Aanpassing van de norm

In de huidige situatie mag Listeria niet worden aangetroffen in 25 gram van deze producten voordat ze de directe controle van de producent verlaten. De nieuwe regelgeving, die ingaat per 1 januari 2026, vereist dat Listeria gedurende de gehele houdbaarheidstermijn niet aanwezig mag zijn in dezelfde hoeveelheid. Uitzonderingen zijn mogelijk als een goedgekeurde studie, bijvoorbeeld een challengetest, aantoont dat de norm van minder dan 100 kolonievormende eenheden per gram aan het einde van de houdbaarheid niet wordt overschreden.

Gevolgen voor de voedingsindustrie

De overgangsperiode biedt bedrijven de gelegenheid om nieuwe testmethoden te implementeren en eventuele noodzakelijke maatregelen te treffen. De nieuwe regelgeving heeft geen invloed op kant-en-klare zuigelingenvoeding, kant-en-klare voeding voor medisch gebruik, en kant-en-klare levensmiddelen die geen voedingsbodem voor Listeria vormen. Bedrijven in deze sectoren moeten zich voorbereiden op de aangescherpte eisen om de voedselveiligheid te waarborgen.

Met deze aanpassing zet de Europese Unie een belangrijke stap in de richting van een strengere controle op voedselveiligheid, specifiek gericht op het minimaliseren van risico's die Listeria monocytogenes met zich meebrengt in kant-en-klare levensmiddelen.

Normecfoodcare.com

Bron: Normec Foodcare