Nieuw kabinet biedt kansen voor de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuw kabinet biedt kansen voor de voedings­in­du­strie

  • 24 mei 2024

Het nieuwe hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt enkele positieve uitgangspunten voor de Nederlandse voedingsindustrie. FNLI ziet kansen voor ondernemers, met nadruk op de rol van de industrie en de belangrijke bijdrage van voedingsmiddelenfabrieken aan de Nederlandse economie. De aandacht voor voedselzekerheid en afstemming binnen de Europese context worden verwelkomd, evenals de nadruk op verduurzaming en een eerlijk verdienmodel voor boeren.

De voortzetting van de maatwerkaanpak om voedingsmiddelenbedrijven te ondersteunen in de energietransitie wordt als positief gezien. De beslissing om de verhogingen van de nationale CO2-heffing en de energiebelasting op aardgas terug te draaien, geeft bedrijven de ruimte om te blijven investeren in verduurzaming. Dit is cruciaal voor de sector, die zich blijft inzetten voor een duurzame toekomst.

Gezondheid en preventie centraal

De centrale rol van preventie in het akkoord is volgens FNLI een belangrijke stap vooruit. Voedingsmiddelenproducenten hebben zich de afgelopen jaren gecommitteerd aan doelstellingen voor een gezonde leefstijl en blijven werken aan uitdagingen zoals de aanpak van overgewicht. De nadruk op sport en beweging als onderdeel van een gezonde leefstijl wordt gezien als een waardevolle toevoeging.

Europese handel en ondernemersklimaat

FNLI steunt de aandacht voor een gelijk Europees speelveld bij internationale handelsverdragen. Het voornemen om de regeldruk voor kleine ondernemers te verminderen, bijvoorbeeld door geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid te zetten, wordt positief ontvangen. Een punt van zorg is echter de afbouw van het Nationaal Groeifonds, bedoeld om te investeren in het toekomstige investeringsklimaat. Desondanks ziet FNLI het akkoord als een basis voor verdere samenwerking en ontwikkeling van de voedingsindustrie.

Fnli.nl

Bron: FNLI