Etiket verandert met nieuwe regelgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Etiket verandert met nieuwe regelgeving

  • 10 januari 2017

De nieuwe Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen is vanaf 13 december ingegaan voor fabrikanten. Fabrikanten zijn verplicht uitgebreide informatie te tonen op het etiket, dankzij deze nieuwe wetgeving. Het doel is consumenten te assisteren bij het maken van gezondere keuzes.

De nieuwe wet vervangt de oude regelgeving waarbij fabrikanten zelf konden kiezen wat men op het etiket vermelde. Volgens de nieuwe wet moet er een lettertype van 1,2 millimeter aangehouden worden. Tevens moeten alle ingrediënten, aanwezige allergenen, de voedingswaarde per honderd gram of milliliter, de hoeveelheid en de houdbaarheidsdatum vermeld worden. Of een product nanodeeltjes bevat, is ook een verplichte vermelding geworden. Allergenen moeten duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door dit dikgedrukt te drukken. Fabrikanten hebben nog wel keuzevrijheid in de vermelding van portiegroottes, een gebruiksaanwijzing en een alcoholpercentage dat lager is dan 1,2 procent.

Onderzoek

Onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe wet is nog niet gedaan, maar Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zegt tegen Trouw dat deze wet een grote stap in de goede richting is: ''Door de uniforme etiketten kunnen consumenten nu tenminste de informatie van verschillende producten vergelijken. Het idee is wel dat dat kan helpen. Voorheen stond op het ene etiket wel zout vermeld, op het volgende niet en op een derde heette het natrium. Dat was verwarrend."

Misstanden voorkomen

De nieuwe wet moet tevens misstanden voorkomen. Bijvoorbeeld: als een product cacaofantasie bevat, oftewel: nepchocola, moet dat duidelijk worden aangegeven. Ook als een product niet geheel uit één product bestaat, maar dat wel zo lijkt, moet dat worden aangegeven op het etiket. Denk aan vleesproducten. Op de verpakking kan het woord 'geplakt' vlees staan vermeld, zodat duidelijk wordt aangegeven dat het product uit verschillende soorten vlees bestaat.

Bron: © Brian A Jackson/Shutterstock.com