Eerlijke vleesprijs komt steeds dichterbij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eerlijke vleesprijs komt steeds dichterbij

  • 24 november 2020

55% van de inwoners in Nederland, Duitsland en Frankrijk is uitgesproken vóór een invoering van een eerlijke vleesprijs, conform het plan van de TAPP Coalitie waarbij de opbrengsten direct terugvloeien naar de samenleving door middel van verduurzamingssteun voor boeren, het goedkoper maken van groenten en fruit en het compenseren van de koopkracht van lagere inkomens. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights in opdracht van de TAPP Coalitie, dat op 24 november 2020 is gepubliceerd.

Een derde (33%) van de Nederlandse, Duitse en Franse respondenten geeft aan neutraal tegenover de plannen te staan. Dit is een verklaarbaar grote groep omdat het hier om een verhoging van prijzen gaat. Slechts 12% zegt tegen de invoer van een eerlijke, iets hogere vleesprijs te zijn. Dus 88% is niet tegen.

Nederland

In Nederland is slechts 30% neutraal en is de groep die er niet tegen is daarmee ruim 80%. In Nederland is 63% direct bereid om 1 euro meer per kilo vlees te betalen. Dat percentage ligt nog hoger onder VVD-kiezers (72%) en CDA-kiezers (67%), wat opvalt aangezien beide partijen neutraal in het parlementaire debat staan. De achterban van beide partijen heeft amendementen ingediend om met een sterker standpunt op vleesprijzen zichzelf beter te herkennen in het verkiezingsprogramma. Hierover wordt 12 december door CDA- en VVD- leden gestemd.

Nederlanders zijn vooral enthousiast over de mogelijkheid om groenten, fruit, aardappels en vleesvervangers goedkoper te maken met de opbrengsten van de hogere vleesprijs, ruim 79% ondersteunt dat deel van het plan.

tappcoalitie.nl

Bron: TAPP Coalitie