Een nieuw begin
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Een nieuw begin

  • 02 January 2014
  • Door: Judith Witte

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Het meest in het oog springend is dat Vakblad Voedingsindustrie is gerestyled: een nieuw formaat, een frisse vormgeving, een andere uitgever. En: over drie weken, volledig vertaald in het Engels, ook verkrijgbaar in de App store: onder de naam FoodinBusiness. 

De grote thema’s van 2014 beperken zich nu eenmaal niet tot onze landsgrenzen: het tegengaan van voedselverspilling, de aanpak van voedselfraude, voeding en gezondheid, innovatie, en duurzaamheid. 

Het Europees Parlement (EP) heeft 2014 uitgeroepen tot ‘het jaar tegen voedselverspilling’ en wil deze verspilling met de helft terugdringen. Omdat alle schakels in de keten voedsel verspillen, wil het EP een gecoördineerde aanpak waarbij maatregelen voor de hele EU en voor de afzonderlijke lidstaten gecombineerd worden.  Zowel het ministerie van I&M als het ministerie van EZ hebben het terugdringen van voedselverspilling dit jaar dan ook opgenomen in hun beleid. 

Een ander thema dat hoog op de agenda staat, is de aanpak van voedselfraude. De vele gevallen van voedselfraude maken het voor de overgrote meerderheid van de boeren en fabrikanten die wel zich wel aan de regels houden, moeilijk om het vertrouwen van de consument terug te winnen. Dat vertrouwen moet terugkomen, vindt het Europees Parlement. Half januari werd de resolutie voor een integrale aanpak van voedselfraude in Europa in Straatsburg door het EP aangenomen. Ik was erbij en interviewde Europarlementariër Esther de Lange over hoe die aanpak eruit moet zien. U leest het in dit nummer. 

Gezondheid blijft ook in 2014 een belangrijk thema. Dat blijkt wel uit het akkoord dat brancheorganisaties van supermarkten (CBL), producenten (FNLI), horeca (KHN) en cateraars (Veneca) 23 januari sloten, over de verbetering van de productsamenstelling en –aanbod. In het akkoord geven de partijen aan hoe zij zich gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, de komende jaren zullen inzetten om het productaanbod als geheel gezonder te maken. De scope van het akkoord is met name gericht op het verminderen van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en (verzadigd) vet, in voedingsproducten. We komen hier in Vakblad Voedingsindustrie zeker op terug. 

De aanpak van bovenstaande thema’s vraagt om innovatieve oplossingen, veel creativiteit, en natuurlijk… geld. Voor de financiering van innovaties is er onder andere  het Innovatiekrediet, maar het kan ook anders: schrijf in voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 De Rabobank is hiervoor op zoek naar concrete, kansrijke en duurzame innovaties in technieken, diensten, processen en in organisatievormen of producten. De inschrijving is 1 februari geopend. Inschrijven kan tot 1 april 2014 via de site (www.rabobank.nl). Iedereen met een kansrijke, duurzame innovatie kan deelnemen. De Innovatieprijs is in 2014 onderverdeeld in drie categorieën, waaronder Food & Agri. Per categorie is een geldbedrag van € 30.000 beschikbaar. Het winnen van deze Innovatieprijs opent deuren die eerst gesloten bleven: met het prijzengeld kunt u uw innovatie verder realiseren, u krijgt toegang tot belangrijke netwerken en veel publiciteit. Hou mij op de hoogte! 

Judith Witte
 
judith@b2bcommunications.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2014