Duurzaam en ambitieus project nadert afronding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzaam en ambitieus project nadert afronding

  • 12 april 2021
  • Door: Judith Witte

Westfort Vleesproducten is een zeer moderne slachterij, waar flink is geïnvesteerd in dierenwelzijn, een betere vleeskwaliteit en duurzame energie-oplossingen. In IJsselstein realiseert het bedrijf nu een van de modernste vleesverwerkingslocaties met geïntegreerd vrieshuis wereldwijd. Inoflex en Metaflex dragen hun steentje bij.

Gregor Massop van Inoflex vertelt dat zij in 2019 opdracht kregen om mee te werken aan de nieuwbouw van het volledig geïntegreerde vrieshuis. “Westfort wilde hiervoor ‘BREEAM Outstanding’ halen”, vertelt hij. “Met de certificeringsmethode BREAAM-NL worden bouwprojecten beoordeeld op integrale duurzaamheid. Daarbij spelen allerlei aspecten een rol, waaronder het binnenklimaat en comfort voor de werknemers, energiebesparing door bijvoorbeeld zelfsluitende deuren en duurzaam materiaalgebruik. Westfort koos binnen deze standaard voor de hoogst haalbare status.”

Hoge isolatiewaardes

“De lat ligt bij BREAAM hoger dan wat wettelijk wordt geëist”, vervolgt Gregor. “Om een hogere isolatiewaarde te bereiken, koos Westfort daarom voor dikkere gevelpanelen: van 140 mm in plaats van 120 mm. De panelen voor de vriescel zijn om dezelfde reden niet 200 mm, maar 220 mm dik. De binnenwanden hebben een dikte van 100 mm. In totaal gaat het om zo’n 65.000 m2 aan Cladding Point – Bruchapanelen. Het gebruikte isolatiemateriaal is PIR; dat is lichter dan PUR en heeft een hogere isolatiewaarde. Brandtechnisch gezien is het veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Alle panelen hebben een foodsafe laminaat van 150 micron dik.” De Bruchapanelen passen overigens niet alleen vanwege de goede isolatiewaarden binnen de duurzaamheidseisen van het project. “Brucha was een van de eerste leveranciers met een terugneemgarantie. Als Westfort ooit besluit deze verwerkingslocatie te ontmantelen, haalt Brucha de panelen op en zorgt voor hergebruik ervan. Inmiddels zijn er meer bedrijven die op deze manier circulariteit inbrengen. Een prima ontwikkeling.” 

Ambitieus project

De nieuwbouw is nu bijna afgerond. Rondwandelend door de gangen en hallen zien we een grote verscheidenheid aan Metaflex-deuren. “Egbert Kruiswijk, commercieel directeur van Westfort Vleesproducten, betrekt al jarenlang zijn deuren bij ons”, zegt Niels Scheffler van Metaflex Doors Europe BV. “Ik heb bewondering voor zijn zakentalent. Kijk naar wat hij daar neerzet, een heel ambitieus project. Hij kijkt niet alleen naar de kosten tijdens de bouw, maar ook wat wordt bespaard in gebruik en levensduur. Wij zijn trots in het vertrouwen dat hij heeft in de kwaliteit die we leveren. Over het waarom van zijn keuze, zei hij eerder: ‘Deze deuren zijn duurzaam en van bewezen kwaliteit’. Dat maakt mij trots.” 

Die bewezen kwaliteit wordt onderschreven door onafhankelijk onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau DMT. Daaruit blijkt dat de deuren moeiteloos meer dan 1 miljoen open- en dichtbewegingen aankunnen, zonder tussentijds onderhoud. “Het maakt de vervangingsmarkt  wel kleiner”, lacht Niels. Zelfs bij beschadigingen is volledig vervangen vaak niet nodig, doordat de deuren modulair zijn opgebouwd. Vanwege hun robuustheid zijn de deuren uitermate geschikt voor die branches waar zwaar industrieel wordt gereinigd, zoals in de vlees- en visindustrie.” 

Gestroomlijnde communicatie

Terug naar het project Westfort. Gregor legt uit dat het is gefaseerd in 11 delen. Van elke fase wordt een tekening gemaakt, die ter goedkeuring naar projectmanagement- en ingenieursbureau PROMAD gaat. “Zodra we van hen een akkoord hebben, geven wij de panelen en deuren vrij voor productie. In de specificaties staat precies om welk type deur het gaat, wat de isolatiewaardes en afmetingen zijn, of ze links- of rechtsschuivend, elektrisch aangedreven of handbediend zijn. Deuren naar machinekamers zijn bijvoorbeeld extra beveiligd en volledig geautomatiseerd, om aan de machine-veiligheidsrichtlijnen te voldoen. Het is echt maatwerk. In het begin van het project liep de communicatie over meerdere schijven. Dat gaf soms wat ruis op de lijn. Maar vanaf het moment dat we de essentiële mensen direct aan elkaar koppelden, loopt het traject van opnemen – inmeten - uittekenen en definitief maken, perfect gestroomlijnd.”

Aanpakken

“We hebben hierbij veel te danken aan Bernke te Winkel (Metaflex), Johan Hardeman en Gerrit Drost (Inoflex) , zij managen het allemaal”, zegt Niels, en Gregor vult aan: “Dankzij de korte lijnen is er geen ruimte voor misverstanden; absoluut een werkwijze die we bij volgende projecten aanhouden; binnenkort starten we samen met de nieuwbouw van Esbro in Wehl.” Op de vraag of er dan nooit wat mis gaat, antwoordt Niels nuchter: “Natuurlijk wel, we zijn gewoon mensen. Waar het dán om gaat, is hoe je dat oplost. Zo raakte een deel van de deuren beschadigd tijdens transport. Deze zijn snel opnieuw geproduceerd zodat Inoflex de gestelde deadlines van die fase toch zonder vertraging kon halen.” 

Gregor: “We zitten heel kort op de bal, dat is onze grote kracht. We werken met een club goedgemotiveerde mensen. Bij Westfort staat er mede daardoor nu een pand dat helemaal klaar is voor de toekomst.”

www.westfort.nl
www.metaflexdoors.com
www.inoflex.nl

Fotografie: © Herbert Wiggerman

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021