Mike Tomassen staat samen met zijn broer Dennis aan het roer van Tomassen Vlees uit Someren. Ze slachten puur sang voor derden, waarbij 70% Beter Leven, een deel biologisch en voor de rest regulier. “Massaproductie is niks voor ons, wij leveren liever kwaliteit”, aldus Mike. Van het bedrijf dat de renovatiewerkzaamheden uitvoert, eist hij precies hetzelfde.
Tomassen Vlees wil voorop lopen op het gebied van regelgeving en diervriendelijkheid. In de slachterij wordt daarom gewerkt volgens de strenge regels van de Europese Unie. “We hebben het Beter-Leven certificaat voor het slachten van runderen. Dierenwelzijn begint al bij het transport van de dieren naar het slachthuis; dat is kort, wat goed is voor zowel de dieren als voor het milieu. Binnen onze organisatie zijn nu twee mensen opgeleid als Wellfare officer. Zij weten alles van dierenwelzijn, diergedrag en het slachtproces en zorgen ervoor de dieren op de best mogelijke manier behandeld worden; van aankomst bij het slachthuis tot en met het verdoven. Eén van hen is altijd aanwezig bij het slachten, naast de onafhankelijk dierenarts van het NVWA.”
Vernieuwing zit soms in kleine zaken, vervolgt Mike. “Voorheen hadden we het probleem dat de rug brak bij het verwijderen van het vel, net onder de runderhaas. Dat komt omdat er geen spierspanning meer is. Sinds kort kunnen we die breuk voorkomen met een nieuw apparaat, dat ik mee heb helpen ontwikkelen. We zetten met twee probes heel subtiel wat stroom op de rugspieren. Die trekken daardoor kort samen en stabiliseren zo de ruggenwervel, die nu intact blijft op het moment dat er grote kracht op wordt uitgeoefend. Onze klanten zijn er blij mee.”
Dennis en Mike Tomassen
Niet alleen dierenwelzijn is voor Tomassen belangrijk: “Ook onze mensen moeten goed en veilig kunnen werken. Daarom liggen er overal anti-slipvloeren en hebben we geïnvesteerd in nieuwe bordessen, zodat ze op een prettige hoogte kunnen werken.” Hij somt de ene na de andere investering op, om te besluiten met een nuchter: “Kortom, verbeteren is een continu proces. Het houdt nooit op!” En dat geldt ook voor het pand waar al die activiteiten plaatsvinden. “Dat is alweer 25 jaar oud. In al die jaren treedt er natuurlijk slijtage op. We werken volgens de standaarden HACCP, GRMS en integrale ketenbeheersing en ieder half jaar zijn er zware audits. Als je dan kunt laten zien dat alles perfect in orde is, sta je al 1-0 voor.”
Renovatie was nodig; maar wanneer laat je dat doen? En door wie? Mike: “Dat hield me wel bezig, want eigenlijk is er nooit tijd voor; de productie moet door. Jack Pluim van JacKit weet dat, hij kent onze branche door en door. Hij en zijn jongens werken 7 dagen per week, dag en nacht.” Mike had een klein hoekje uitgezocht dat hij door Jack wilde laten repareren. “Om te testen, ik wilde zien hoe hij dat zou doen”, zegt hij. “Toen dat klaar was, liep hij de koelcel in, keek rond, zag wat dáár nog moest gebeuren en kwam met goede oplossingen. Dat gaf mij vertrouwen.”
Hoe kan het dat de productie bij Tomassen nauwelijks onder de reparatiewerkzaamheden lijdt? “Een kwestie van plannen”, zegt Jack nuchter. “Mijn jongens staan altijd voor me klaar. We hebben met elkaar een duidelijk doel: de klus fixen binnen de gestelde termijn. Op dinsdag en donderdag heeft Tomassen Vlees wat minder aanvoer. Op die dagen zet ik dus meer mensen in, zodat we dán ook zoveel mogelijk kunnen doen. En dat doen we óók in het weekend! Het belangrijkst is dat de klant geen downtime heeft.”
Work in progress
Jack begint met het verwijderen van eerder geplaatste platen die niet meer voldoen aan de keuringseisen. Dan plaatsen ze RVS-profielen aan de onderkant en daaroverheen RVS platen. ”Daarmee is het zwakste gedeelte van de wand en vloer verstevigd en gelijk waterdicht.” Voor de wanden gebruikt hij de panelen van Sealwise WCB. “Ik wil uitsluitend kwaliteit leveren en Sealwise is het beste wat er nu te krijgen is. Lichtgewicht en 100% waterdicht. Door en door antibacterieel én antiviraal; ook de toplaag. We plakken de panelen over de bestaande wanden heen, met Powerbond van Innotec. Die lijm heeft een trekkracht van 28 kilo per vierkante meter, een sterkere is er niet. De tussenliggende naden van Sealwise WCB kitten we af met Easy Seal wit, omdat ik daarvan zeker weet dat schimmel er niet intrekt. De RVS naden worden afgekit met Easy Seal RVS kleur. Innotec geeft op zowel de kit als verlijming 5 jaar garantie. Ook hier doen we géén concessie aan kwaliteit.”
Na de koelcellen wordt ook de expeditie bij Tomassen onder handen genomen. “Als de slachthal straks aan de beurt is, mag hij terugkomen”, verzekert Mike. “Goed om te horen!” lacht Jack Pluim. “Ik kom inderdaad liever terug voor vervolgopdrachten dan in één keer de ‘Jack-pot’ binnen te slepen; dat levert voor mij geen continuïteit op. En de voedingsindustrie moet tóch blijven innoveren.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021