Doorstart zeewierbedrijf Waddenwier
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Doorstart zeewierbedrijf Waddenwier

  • 16 juli 2020

Waar eerder bekend werd dat Van Rijsselberghe moest stoppen met zijn bedrijf Waddenwier, is het hem alsnog gelukt om een doorstart te realiseren. Marc Van Rijsselberghe maakte het nieuws deze week zelf bekend. “We kampen met een serieus verziltingsproblematiek in de wereld. Zeewier is een fantastisch product dat CO2 kan binden uit de lucht en uit zout water een zoet product kan leveren. Het is een unieke kans voor de regio om verder te ontwikkelen. Ik ben ontzettend blij dat Waddenwier op een positieve manier voortgezet kan worden en dat we kunnen blijven ontwikkelen, groeien en produceren. ” Aldus Marc van Rijsselberghe.

Zeewier telen met vers zilt bronwater uit de grond.

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Het zee-wier is van een uitstekende kwaliteit, mede omdat we gebruik maken van vers zilt bronwater. Daardoor krijgt het een heerlijk truffelachtige smaak. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie.

Van Rijsselberghe: “Het was zonde geweest om dit allemaal verloren te laten gaan. De basis is sterk en ik heb nog veel ambitie met dit product. Zeewier bevat een hoge concentratie aan Omega vetzuren en is een goede bron van vezel, eiwitten en koolhydraten. Met onze unieke koude droogmethode wordt er op een zeer lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijven de natuurlijke spoorelementen en mineralen in het product. We zien de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet.” 

Samenwerking

De ontwikkeling gaat door. Waddenwier heeft zijn handen in één geslagen met verschillende partners voor verschillende projecten. Voor het project Port4innovation wordt gewerkt aan een snelle (en betaalbare) toepassing van zeewierproducten als voedingsmiddel en ook voor cosmetica en farmaceutica. Daarnaast werkt Waddenwier mee aan het EU project Interreg Noordzee-regio SalFar, samen met Salt Farm Foundation, waar wordt gewerkt aan het gebruik van zeewier als bemestingsproduct voor de teelt van zouttolerante gewassen. 

Goed nieuws voor de zeewier fans: Sinds kort is er een webshop gelanceerd voor consumenten, groothandels en restaurants: www.zeewiervantexel.nl

Beeld: © Chokniti Khongchum/Shutterstock.com

Bron: © Waddenwier