Desinfecteren met zuurstof radicalen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Desinfecteren met zuurstof radicalen

  • 24 november 2015
  • Door: Judith Witte

“Een ruimte desinfecteren met één druk op de knop? Het kan!”, aldus Hugo ter Hoeve en Robert Kostrubiec van het bedrijf Simpel Desinfecteren. Zij introduceren de Nocospray-methode in de Nederlandse voedingsindustrie. “De methode bewijst zich al jaren in de medische wereld met de CTGB toegelaten vloeistof Nocolyse. Volgende maand krijgt de vloeistof Nocolyse-Food het N-nummer van het CTGB.” Gerenommeerde voedselproducerende bedrijven testten de methode, en delen hun ervaringen.

'Nocospray toegelaten tot Nederlandse voedingsindustrie'

Volgende maand, december 2015, ontvangt de vloeistof Nocolyse-Food van het CTGB (College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) het N-nummer. Het CTGB is het enige instituut in Nederland dat gewasbeschermingsmiddelen, biociden, reinigings- en desinfectiemiddelen mag voorzien van een N-nummer. Zonder N-nummer mag een reinigingsproduct in Nederland niet worden gebruikt.

Wat is het?

“Nocospray is een desinfectieconcept waarbij een vloeistof (Nocolyse-Food) via een droge damp een ruimte - én alle daarin voorkomende machines en objecten - kan desinfecteren,” legt Hugo ter Hoeve uit. “Een turbine in de Nocospray-machine blaast de vloeistof Nocolyse-Food met 80 meter per seconde via een gepatenteerde nozzle de ruimte in. Hierdoor ontstaat een droge damp die zuurstofradicalen produceert. Deze zuurstofradicalen zorgen voor de desinfecterende werking. Overal waar de zuurstofradicalen komen, worden (pathogene) micro-organismen geëlimineerd. Afhankelijk van het soort micro-organisme wordt een log-6 reductie behaald. De Nocospray is te gebruiken in ruimtes tot 20.000 m3 en is 100% corrosievrij. De vloeistof is bovendien 100% biologisch afbreekbaar, laat geen residuen achter en is eenvoudig in gebruik.”

Businesscases

In de businesscases is steeds een vergelijk gemaakt tussen de huidige manier van desinfectie en de Nocospray-methode, met als hoofdvraag: ‘Is de Nocospray-methode minstens zo effectief als de huidige door het bedrijf gebruikte desinfectiemethode?’ Ook de continuïteit van de betrouwbaarheid van beide methodes werd bepaald. Bovendien is onderzocht of er besparingen waren in o.a manuren, schoonmaakkosten en waterverbruik. Er is gekozen voor een aantal gerenommeerde bedrijven: Febo Fabriek (snacks) Klaas Puul (garnalen en zalm), Excellent AGF (gesneden AGF), Bakkerij Deckers (banket), Nico Sluis Vleeswaren (vlees en vleeswaren), Kaandorp Cheese (gesneden kazen) en Oliva (tapas). Zes van deze zeven deelnemers gaven na de testperiode de voorkeur aan de Nocospray-methode. Twee hebben direct een order geplaatst.

Case bij FEBO Fabriek

In Amsterdam Noord staat de moderne fabriek van de FEBO, waar snacks worden geproduceerd voor 67 eigen filialen. FEBO heeft kwaliteit en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. Kwaliteitsmanager Ferry Stevens liet allereerst een koelcel waarin rauwe kip wordt bewaard, behandelen met Nocospray. De koelcel was opzettelijk niet gedesinfecteerd. Na de behandeling met de Nocospray werd er weer gemeten op totaal kiemgetal. Bij het bekijken van de analyseresultaten reageerde Ferry Stevens enthousiast: “Verbluffend! Er is geen kiem meer over.” Genoeg reden om nóg een test te laten uitvoeren, nu in de terugkoelcel; een koelcel met geforceerde koeling (-2-3˚C). Dit is een uitdaging voor Nocospray, want bij koude vinden de zuurstofradicalen moeilijker hun weg. Voordeel is dat de verdamper een forse circulatie van (koude) lucht laat ontstaan, waardoor de zuurstofradicalen zich goed kunnen verplaatsen.

Er zijn diverse oppervlakteproeven genomen voor en na behandeling met de Nocospray. Het resultaat: meer dan 80% reductie. De zelf aangebrachte pathogenen Listeria en Salmonella waren geheel verdwenen. Bij de laatste testen lag de focus op de na-desinfectie van machines. In de praktijk worden deze uit elkaar gehaald, met lucht afgeblazen, met water afgespoeld, dan met reinigings- en desinfectiemiddel ingeschuimd, weer afgespoeld, in elkaar gezet en vervolgens nogmaals gedesinfecteerd en nagespoeld. Met name die laatste twee stappen zouden door de Nocospray uitgevoerd kunnen worden. Ferry Stevens: “Dat scheelt enorm veel tijd en mankracht, dus geld. Een menselijke fout is niet meer mogelijk, de droge nevel van de Nocospray komt echt overal”. Ferry Stevens geeft de Nocospray een cijfer 8,5.

Case bij Excellent AGF

Excellent AGF heeft een moderne productielocatie in Tilburg met ISO 22000 certificaat. Wil Jansen, van de Houwers Groep, wordt ingezet als deskundige voor het bewaken van de kwaliteit. Excellent is altijd op zoek naar mogelijkheden om de infectiedruk binnen het bedrijf te verlagen. Wil Jansen: “Wat niet op een product komt, zal ook niet gaan groeien. En kan dus niet bijdragen aan het bederfproces van onze producten.” De testuitslagen geven een significante verbetering op de algemene infectiedruk. Wil Jansen: “Vooraf zijn een tiental plaatsen geselecteerd, waar gedurende de proefperiode het aantal Aerobe-kiemen per 10cm2 werden gemeten. Deze agar-afdrukken werden telkens direct onderzocht door een geaccrediteerd laboratorium (Alcontrol Food BV).

Er werd geen wijziging aangebracht in de reguliere schoonmaak en het externe schoonmaakbedrijf werd niet op de hoogte gebracht van de proef.

“De testen hebben aangetoond dat Nocospray een goede aanvulling is op ons reinigingsprogramma”

Na het eerste weekend was direct duidelijk dat de Nocolyse een significant effect had op de aanwezigheid van micro-organismen. Vóór het toepassen van de spray waren 50% van de onderzochte oppervlakken goed tot zeer goed, na toepassing van de Nocolyse was dit percentage gestegen naar 100% oppervlakken met een score goed tot zeer goed. Op maandagmorgen werden opnieuw op dezelfde plaatsen agar-afdrukken genomen voor verificatie. Het resultaat was evident: 50% meer oppervlakken scoorden ‘goed tot zeer goed’.

Met strips die de aanwezigheid van zuurstofradicalen meten, is aangetoond dat de zuurstofradicalen in alle ruimten die zich in de productiekeuken bevinden doordringt, tot in het hart van de machines. “De testen hebben aangetoond dat Nocospray een goede aanvulling is op het reinigingsprogramma van Excellent AGF. Nadere metingen moeten uitwijzen of er ook financieel voordeel mee te behalen is. Met tien schoonmaakuren per week zal dat geen schokkende getallen opleveren. Maar als de chloorcomponent uit het reinigingsprogramma kan worden geschrapt, betekent dit een mooie stap op weg naar een duurzamere onderneming die mens en milieu serieus neemt. Het echte voordeel van deze desinfectiemethode is de verlaging van de infectiedruk in de productieomgeving. Ook het voorkomen van aangroei van schimmel in de airsocks en luchtkoelsystemen is een groot voordeel.”

Bakkerij Deckers

In Zuid Limburg staat de bakkerij van Bakkerij Deckers. Zij exporteren met name koffiebroodjes naar de retailmarkt in Duitsland en werken onder een IFS certificaat.

In elke bakkerij heerst een microbiologisch klimaat waarin zich veel schimmels bevinden. Zeker als er vochthoudende ingrediënten worden gebruikt, zoals fondant en krenten en rozijnen, kunnen deze uitgroeien. Eigenaar Huub Deckers: “Met mijn huidige chloorhoudende middelen kan ik er niet zeker van zijn dat mijn hele bakkerij schimmelvrij is. Ik kan de transportbanden en de machines desinfecteren maar het microbiologische klimaat in mijn bakkerij verander ik daarmee niet of nauwelijks. En dat is wel wat ik zou willen”.

De test werd uitgevoerd in de inpakafdeling van Bakkerij Deckers. Voor en na behandeling met de Nocospray zijn er oppervlakteproeven genomen, met een reductie van 90% tot gevolg. Huub Deckers: “Door de Nocospray twee keer per week te gebruiken zie ik een verlaging van schimmels en kiemen in het algemeen. Ik breng de infectiedruk omlaag en heb daardoor de zekerheid dat de infectiedruk op een acceptabel niveau blijft”. Huub Deckers geeft de Nocospray een 8, “want het werkt”.

Test bij Oliva

Oliva in Millingen a/d Rijn levert veel soorten tapas, van olijven en gevulde pepers t/m zongedroogde tomaten en humus. Zij werken onder het certificaat BRC A-level en omdat zij zoveel verschillende producten hebben is hygiëne essentieel. Eigenaar Ed Fuchten over Nocospray: “Ik ken de techniek uit Zuid-Afrika en daar werkt het perfect. Ik ben enthousiast dat een dergelijk systeem nu ook in Nederland geïntroduceerd wordt”. Voor de business case zijn er bewust een aantal voorwerpen niet gereinigd en gedesinfecteerd en na de Nocospray waren er nauwelijks kiemen waarneembaar.

Ed Fuchten: “Die microbiologische resultaten zijn enorm goed te noemen. Het systeem werkt perfect. Het geeft een zekerheid voor schone productielijnen en machines. Door het 2 x per week te gebruiken brengen we de infectiedruk in de productieruimtes naar beneden. Het werkt ook uitstekend tegen Listeria en Salmonella. Ik zie het als een goede manier om als na-desinfectie een stuk zekerheid in te bouwen in mijn bedrijfsvoering op een zeer simpele manier. Ik vind het ook belangrijk dat het middel biologisch afbreekbaar is en er geen residuen overblijven. Naspoelen van de machines en transportbanden is dus niet nodig”. Cijfer 8

Focus van de business cases

  • Vlees en Vis
    Dit zijn kwetsbare vaak rauwe producten, gevoelig voor na-besmetting, dragers van bacteriën. Parameters zijn onder andere Listeria, Salmonella, Enterobacteriaceae, E-Coli. De business case is vooral gericht op oppervlaktedesinfectie.
  • Groente en Fruit  
    Deze producten worden vaak niet verhit of geconserveerd. Ze zijn gevoelig voor bacteriën en/of dragers van bacteriën. Parameters zijn onder andere E-Coli, Listeria, Salmonella, Enterobacteriaceae, Gisten en Schimmels. De business case is vooral gericht op oppervlaktedesinfectie en het reduceren van de infectiedruk in productieruimtes.
  • Brood
    Brood en banket komen nagenoeg steriel uit de oven. Ze zijn gevoelig voor na-besmetting. Parameters zijn onder andere gisten, schimmels en Listeria. De business case is vooral gericht op oppervlaktedesinfectie en het reduceren van de infectiedruk in productieruimtes.
  • Zuivel
    Zuivel is een kritisch product door de natuurlijke oorsprong. Een drager van bacteriën. Vaak wordt het wel verhit of geconserveerd, maar blijft gevoelig voor na-besmetting. Parameters zijn E-coli, gisten, schimmels, Listeria en Fagen. De business case is vooral gericht op oppervlaktedesinfectie en het reduceren van de infectiedruk in productieruimtes.
  • Verpakte producten
    Kritisch door grote variatie aan producten, kans op kruisbesmetting van product op product. De business case is met name gericht op oppervlaktedesinfectie en het reduceren van infectiedruk in productieruimtes.

Nico Sluis Vleeswaren

De productielocatie van Nico Sluis Vleeswaren in Maarssen is BRC A-level gecertificeerd. Reiniging en desinfectie staan er hoog in het vaandel. Uit testen van de oppervlakken die vooraf aan de behandeling van de Nocospray zijn genomen, bleek dat het proces van reiniging en desinfectie grondig is. Met dit gegeven was de hoofdvraag van de test met de Nocospray: kan de methode het huidige desinfectieniveau evenaren? Gedurende de testperiode is er in de snijruimte alleen gereinigd en niet gedesinfecteerd. Daarna is de Nocospray gebruikt. De resultaten bleken net zo goed als met de traditionele desinfectie; de medewerkers zijn gedurende de dag continu bezig met reiniging en desinfectie in de 15 ruimtes waar productie plaatsvindt. Hoewel het gebruiksgemak van de Nocospray hem wel was opgevallen, concludeerde Nico Sluis: “Voor mijn bedrijf en onze werkwijze zie ik in de Nocospray nu geen toegevoegde waarde. We hebben onze reiniging en desinfectie goed op orde. De Nocospray is wel effectief, dus ik geef de methode een 7.”

Case bij Klaas Puul

De productiehallen van Klaas Puul staan, hoe kan het ook anders, in Volendam. Hier worden garnalen en zalm verwerkt. Hygiënisch werken is een must en ze voldoen dan ook aan een IFS high level certificaat. Kwaliteitsmanager Kees Tuijp: “Nadat de garnalen zijn gekookt en teruggekoeld, komen ze op de inpakafdeling. De Nocospray moet een afdoende desinfectie realiseren van alle oppervlakken in de inpakruimte.”

Kees Tuijp: “Er was namelijk geen kiem meer te zien”

Deze inpakruimte is een vierkante hal, met twee toegangsroldeuren, waar de kooklijn op uitkomt. In deze hal zijn gesitueerd; de koelunit van de kooklijn, de opvoerbanden en conserveerinstallatie. De Nocospray is in deze ruimte ingezet. Kees Tuijp was verbaasd na de eerste swab-testen. “Er was namelijk geen kiem meer te zien. Ik ben de vloer en het afvoerputje maar gaan bemonsteren, omdat andere oppervlakken te schoon waren om een verschil te zien. Gezien de effectiviteit en het gebruiksgemak geef ik de Nocospray een 8,5.”

Kaandorp Cheese

Kaandorp Cheese heeft als scope inkopen, ontvangst, opslag, snijden en verpakking van kaas. Kaandorp werkt onder FSSC 22000 kwaliteitssysteem. Er werken tien personen, in de inpakafdeling vijf personen. Hun afzet is aan retail, groothandels en kaaswinkels in Nederland. Ragnhild Visser-Vijfvinkel is de QA manager en zij sprak de verwachting uit over Nocospray: “Met weinig tijd veel winst behalen in de zin van afname van microbiologische groei. En dat op een simpele manier”.

Kaandorp Cheese wilde graag deelnemen aan de business case om te zien of er een aanzienlijke tijdsbesparing kon worden behaald wat betreft desinfectie en wellicht ook een flinke reductie in microbiologische groei.

Er zijn een tiental oppervlaktetesten uitgevoerd en luchtmonsters genomen in de inpakafdeling van Kaandorp, voor en na de behandeling van de Nocospray. De luchtmonsters gaven een 50% reductie van gisten/schimmels te zien en de oppervlakken zijn met 90% significant verbeterd qua kiemgetal, in 80% geen kiem te vinden. Ragnhild Visser-Vijfvinkel: “De Nocospray voldoet aan mijn verwachtingen. Qua tijdsduur is er veel winst te behalen. Bovendien is de Nocospray ook in te zetten voor bijv. de vrachtwagens.” Cijfer 8.5

Nocospray-methode

Pluspunten  

  • De Nocospray werkt goed tegen alle soorten (pathogene) micro-organismen die voorkomen in de voedingsindustrie en verlaagt de infectiedruk
  • De droge, niet corrosieve damp bereikt 100% van de oppervlakken die gedesinfecteerd moeten worden.
  • Het is een product dat past in een duurzame bedrijfsvoering. De damp is 100% biologisch afbreekbaar.

Minpunten

  • De vloeistof Nocolyse is duurder in gebruik dan traditionele desinfectiemiddelen.
  • De methode past niet in elk bedrijf of in elke werkwijze.

Conclusie: voor wie de infectiedruk wil verlagen en een constanter resultaat nastreeft in combinatie met een duurzame bedrijfsvoering, is de Nocospray een goede toepassing.

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: © Simpeldesinfecteren