Kiemgetallen in het water: minder dan honderd. Schimmel-niveau: nihil. Het water: legionellavrij. Het zijn de resultaten van de toepassing van chloordioxide bij een fabrikant van ready-to-eat-producten, een van de klanten van Kleentec. De specialistisch reiniger zocht samenwerking met ProMinent om het hygiëneniveau bij deze producent te verhogen.
Sinds anderhalf jaar werkt Kleentec, gespecialiseerd in hygiëne en desinfectie in de voedingsindustrie, samen met ProMinent, expert op gebied van waterbehandeling en -desinfectie. Kleentec is in zestien jaar uitgegroeid tot een bedrijf met 450 fulltimers en heeft een groot aandeel binnen de open plant cleaning-markt (OPC). Een markt die voor ProMinent nog veel potentie biedt.
Als enige in Nederland heeft Prominent een CTGB-toelating voor de toepassing van chloordioxide op voedingsmiddelen (toelatingsnummer 13747 N). De toelating geldt voor de complete serie Bello Zon-chloordioxide-installaties. Dit is bijzonder, omdat andere bedrijven alleen toekenning hebben voor toepassing van chloordioxide in leidingen of machines, en niet op producten. “Het is daarom uitermate geschikt voor de voedingsindustrie,” zegt Tom Homan Free, sales engineer. “Chloordioxide is een gas dat wordt opgelost in water; het werkt onafhankelijk van de pH-waarde in water. Het dringt door celmembramen van biofilm heen, maakt cellen en micro-organismen kapot en verwijdert zo de biofilm.” Het ‘actieve’ water wordt onder andere gebruikt voor het wassen en verwerken van producten zoals vis, vlees of groente, voor het reinigen van flessen en leidingen, en voor de reiniging van machines.
“Het hele legionellabeheersplan is komen te vervallen, dat is niet meer nodig”
Bas Niemeijer, algemeen directeur bij Kleentec: “Wij zijn sterk in rood- en witvlees, maar ook in kaas en bakkerijen. In deze samenwerking versterken wij elkaar. Hij kwam tot stand toen een van onze klanten vroeg naar de toepassing van chloordioxide. We zijn ons erin gaan verdiepen. Wat doet het? Wat is de meerwaarde? En weegt het resultaat op tegen de investering? Dat ProMinent de enige is die het ook mag toepassen op producten, maakte voor ons het verschil.” Homan Free: “Ons bedrijf is groot geworden door doseerpompen. Tegenwoordig heeft ook desinfectie onze focus. Voordat wij met Kleentec werkten, waren wij al jaren actief bij producenten van kaas en dranken, zoals bij bekende merken bier en frisdrank. Dankzij deze samenwerking breiden we onze afzetmarkt uit naar OPC.”
Niemeijer en Homan Free maakten een plan voor hun eerste gezamenlijke klant, de fabrikant van ready-to-eat-producten. Anderhalf jaar later concludeert Niemeijer: “Het resultaat is opvallend: de kiemgetallen in het water zitten onder de honderd, het schimmel-niveau is nihil, en het water is legionellavrij. Het hele legionellabeheersplan is komen te vervallen, dat is niet meer nodig.” De twee bedrijven werken ook samen met Diversey en Jures Techniek; en daarmee is alle kennis in huis. Homan Free: “Chloordioxide vervangt schoonmaakwerkzaamheden niet, dus ook niet het gebruik van andere chemie. We kunnen niet zomaar chloordioxide aan het proces toevoegen. Samen met Diversey stemmen we de toepassing van de middelen op elkaar af. Jures Techniek ontwerpt en levert professionele reinigingsmachines, hogedrukreinigers, desinfectiesystemen en schuimsystemen. Deze zijn relevant in combinatie met de levering, plaatsing en toepassing van de Bello Zon-installaties.”
Het microbiologisch stabiele water komt overal. Niemeijer: “In alle naadjes en kieren; op alles wat ermee in aanraking komt, werkt de chloordioxide zonder residu achter te laten. Dat is vooral belangrijk voor plekken waar je anders moeilijk bij komt. Oppervlakken die goed bereikbaar zijn, zijn goed te reinigen met schuim en desinfectie.”
Homan Free vult aan: “Het is een stap naar honderd procent beheersing. Het water is schoon en alle leidingen na enige tijd ook. Daar begint de beheersing van salmonella, legionella, listeria en ecoli. Je beperkt de risicofactoren en je voorkomt bacteriehaarden, ophopingen van vuil en biofilm.” Niemeijer gelooft zelfs dat in de toekomst de stap van desinfectie kan komen te vervallen: “Als je een grondige voorreiniging uitvoert, gevolgd door een goede schuimreiniging, en het spoelen gebeurt met dit water, dan is er geen reden om ook nog te desinfecteren.” “Klopt,” beaamt Homan Free, “maar dan moet het productiebedrijf wel enige tijd het water gebruiken. De chloordioxide heeft tijd nodig om overal te zijn werk te doen en vuil en biofilm in leidingen te verwijderen. Als alle leidingen honderd procent schoon zijn, kun je naar deze volgende stap.”
Niemeijer ziet de toekomst met dit systeem met vertrouwen tegemoet: “Ons vertrouwen in dit systeem blijkt wel uit het feit dat wij als Kleentec voor onze klanten de investering doen voor de aanschaf van dit systeem. Wij zorgen ook voor implementatie en integratie in het proces. Ertegenover staat een relatief lage maandelijkse bijdrage, afhankelijk van de duur van een contract. Een soort leaseconstructie.” Homan Free voegt daar nog aan toe: “Het is wel belangrijk dat de technische dienst van de producent erbij betrokken is. Er komt het een en ander bij kijken dus moet het projectplan aan de voorkant goed zijn. Alleen al: Waar hang je het systeem voor chloordioxidetoepassing op?”
En het is handig als de communicatie via één partij plaatsvindt, vindt Niemeijer: “Meestal zijn wij daarin leading.” Gezamenlijk hebben de partners nu meerdere trajecten lopen. “Ik zie geen enkele reden voor voedselproducenten om niet met deze toepassing te werken,” besluit Niemeijer.
Bron: © Kleentec