De vele voordelen van een MES implementatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De vele voordelen van een MES implementatie

  • 16 mei 2023

MES staat voor Manufacturing Execution System en is de digitale verbinding tussen kantooromgeving en de productievloer. Er zijn meerdere aanbieders van MES Systemen met elk een eigen focus wat functionaliteiten betreft. Het is daarom zinvol om die aanbieder te selecteren die voor uw eigen productieproces de beste functionaliteiten biedt.

De invoering van MES kan op heel veel plekken in het productieproces voordeel bieden. Doordat er slimmer en efficienter geproduceerd wordt, heeft dit bijvoorbeeld positieve gevolgen voor de OEE, oftewel de Overall Equipment Efficiency. De kwaliteit gaat omhoog, de beschikbaarheid van het machinepark wordt optimaler benut en de prestatie is beter.

Ook op het gebied van levertijd (sneller), voorraad (minder nodig) en energie (lager verbruik) biedt MES kansen. Zeker dat laatste is in de huidige tijd een belangrijke factor gaan spelen.

Doordat het gehele productieproces is verbeterd, heeft dit ook z'n weerslag op de klanttevredenheid. Graadmeter hiervan is het aantal klachten dat binnenkomt of het aantal retouren. Is er een klacht, dan kan de track & trace module geraadpleegd worden. In plaats van urenlang nazoeken van mogelijke oorzaken, is nu direct in te zien waar een klacht is ontstaan.

Een ander groot voordeel is het duurzaamheidsaspect. Doordat er efficienter geproduceerd wordt en er minder menselijke fouten worden gemaakt, is er minder afval. Grondstoffen worden zo optimaal mogelijk gebruikt. Ook kan er naar toe gewerkt worden om compleet papierloos te produceren. 

Bij de invoering van MES zijn veel disciplines en afdelingen betrokken. Denk dan aan proces- en producttechnologen, QA, IT, logistiek en zeker de medewerkers op de productievloer. Weerstand tegen verandering ligt vaak om de hoek. Zorg er daarom voor dat er een goede draagvlak is voordat de implementatie plaats vindt en neem bovenstaande voordelen mee in de overweging en bespreking. 

visuallink.nl

Bron: Hellebrekers