Ontdek de impact van voedingsveranderingen: De neveneffecten onthuld
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De neveneffecten van voedings­ver­an­de­ringen

  • 26 juni 2023

Wageningen University & Research heeft een wereldwijd economisch model gebruikt om de gevolgen van de verschuiving naar het EAT-Lancet dieet op wereldwijde schaal te onderzoeken. Hoewel gezonder eten en een duurzamer dieet voordelen bieden, waarschuwt het onderzoek voor onverwachte neveneffecten op economisch en sociaal gebied en voor het milieu.

Economische neveneffecten

Economische neveneffecten treden op doordat de vraag naar voedsel en biomassa afneemt, wat resulteert in lagere prijzen voor land en biomassa. Dit kan leiden tot uitbreiding van landbouwarealen en een afname van kunstmestgebruik en emissies. Echter, er is ook minder behoefte aan arbeid en kapitaal, wat resulteert in lagere lonen en inkomsten.

In landen met lage inkomens, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara, kan de verschuiving naar het EAT-Lancet dieet juist leiden tot een toename van de vraag naar voedsel en biomassa, waardoor landbouwprijzen stijgen en intensivering van de landbouw optreedt.

Sociale neveneffecten

Op sociaal vlak kan de verandering in de vraag naar voedsel invloed hebben op lonen. Lagere vraag naar landbouwproducten leidt tot lagere lonen in de landbouw, terwijl de groei van de non-foodsector hogere lonen in niet-agrarische sectoren stimuleert. Dit vergroot de bestaande inkomensongelijkheid tussen agrarische en niet-agrarische werknemers.

Milieu

De verschuiving naar gezonder eten leidt ook tot een grotere vraag naar non-foodproducten, wat resulteert in een hogere uitstoot van broeikasgassen. De extra uitstoot van de productie van non-food is hoger dan de afname van de uitstoot van biomassa als gevolg van minder eten, waardoor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 op hetzelfde niveau komt als wanneer er geen verschuivingen in het voedingspatroon waren.

Hoewel de overstap naar een gezonder en duurzamer dieet voordelen biedt, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke negatieve economische, sociale en milieu neveneffecten. Modelstudies zoals deze dragen bij aan het ontwerpen van beleidsinterventies die rekening houden met deze complexiteit.

Wur.nl

Bron: WUR