Dalende prijzen en exportcijfers: de zuivelsector in 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Dalende prijzen en exportcij­fers: de zuivelsector in 2023

  • 24 juli 2024

Zuivelprijzen daalden in 2023 aanzienlijk na twee jaar van stijgingen. Ondanks een stabiele melkproductie zagen we opmerkelijke trends in de productie en export van verschillende zuivelproducten. Wat waren de belangrijkste cijfers en trends in 2023? ZuivelNL blikt terug op het afgelopen jaar met de brochure ‘Zuivel in Cijfers 2023’.

Prijzen en productie

In 2023 zijn de zuivelprijzen aanzienlijk gedaald, ondanks een stabiele mondiale melkproductie. Vooral de prijzen van eiwitrijke zuivelproducten zoals mager melkpoeder en weipoeder daalden sterk, met respectievelijk 33% en 39%. De gemiddelde prijsdaling volgde op twee jaren van aanzienlijke prijsstijgingen.

De Nederlandse melkproductie bereikte in 2023 een volume van circa 14,7 miljard kg, waarvan 96% aan Nederlandse zuivelfabrieken werd geleverd. De melkaanvoer steeg met bijna 1% tot 14 miljard kg. Na een stijging in de eerste zeven maanden van 2023, was er vanaf september een daling te zien, mede veroorzaakt door het blauwtongvirus dat de melkgift bij veel besmette koeien verminderde.

Verwerking en export

De verwerking van melk in Nederland bleef stabiel op 13,9 miljard kg. Ongeveer 59% van deze melk werd gebruikt voor de productie van kaas, die in 2023 met 3% steeg tot 977 duizend ton. De productie van boter en boterolie daalde met 3%, terwijl de productie van mager melkpoeder met 19% afnam. Ook de productie van niet-mager melkpoeder en consumptiemelk daalde met respectievelijk 3%.

De uitvoerwaarde van Nederlandse zuivel bedroeg in 2023 € 10,34 miljard, een daling van ruim 4% ten opzichte van 2022. Dit was voornamelijk het gevolg van dalende marktprijzen, ondanks een volumegroei in de meeste productgroepen. Vooral de export van weiproducten, mager melkpoeder en niet-mager melkpoeder zag aanzienlijke waardedalingen.

Import en handelsoverschot

Nederland blijft een belangrijke importeur van zuivel uit andere EU-lidstaten, met Duitsland, België en Ierland als belangrijkste herkomstlanden. De totale invoerwaarde daalde met 8% tot € 5,0 miljard. Het handelsoverschot voor zuivel bleef in 2023 stabiel op € 5,3 miljard. Deze cijfers onderstrepen de rol van Nederland als zowel een belangrijke exporteur als importeur binnen de Europese zuivelmark

Bekijk het rapport ‘Zuivel in Cijfers 2023’

Zuivelnl.org

Bron: ZuivelNL