92% van gangbare aardbeien besmet met schadelijke pesticiden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

92% van gangbare aardbeien besmet met schadelijke pesticiden

  • 23 juli 2024

Bij een recent onderzoek door PAN-NL zijn verontrustende resultaten gevonden in gangbare aardbeien. Van de 13 onderzochte bakjes bevatten 92% PFAS-pesticiden of Kandidaten voor Vervanging (KvV). Deze stoffen zijn slecht afbreekbaar en giftig, en zouden volgens Europese regelgeving vervangen moeten worden door veiligere alternatieven.

Resultaten van het onderzoek

In de onderzochte aardbeien zijn gemiddeld 3 verschillende bestrijdingsmiddelen per bakje aangetroffen. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2021 en 2022, toen respectievelijk 3,5 en 3,7 middelen per bakje werden gevonden. Ondanks deze daling blijven de cijfers zorgwekkend. Bij 69% van de monsters werden 1 tot 3 PFAS-pesticiden aangetroffen. Verder bleek 46% van de aardbeien besmet met 1 tot 3 KvV.

De aardbeien zijn op 24 en 25 juni 2024 gekocht bij verschillende supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Dirk, Odin en Ekoplaza. Alleen in de twee onderzochte biologische bakjes van Odin en Ekoplaza werden geen pesticiden gevonden. Gangbare aardbeien van Aldi en Lidl, met het keurmerk ‘on the way to PlanetProof’, bevatten gemiddeld de meeste residuen.

Normen en aanbevelingen

Alleen de biologische aardbeien voldoen aan de strikte normen voor baby- en peutervoeding. Geen enkele gangbare aardbei haalde de toegestane limiet van 0,01 mg/kg voor bestrijdingsmiddelen in voeding voor jonge kinderen. De gemiddelde belasting van aardbeien lijkt iets te dalen, maar het aantal onderzochte monsters is te klein om een structurele trend vast te stellen.

PAN-NL adviseert consumenten, vooral zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen, om alleen aardbeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen te kopen. Dit advies is gebaseerd op de Europese normen voor baby- en peutervoeding en de verontrustende resultaten van het onderzoek.

Bekijk het onderzoek ‘Aardbeien – 2024, PFAS-pesticiden en Kandidaten voor Vervanging’

Pan-netherlands.org

Bron: PAN Netherlands