Voedselveiligheid: Prioriteit in Voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column: Voeding in het vizier, veiligheid gewaarborgd

  • 20 november 2023
  • Door: Maarten Cordenier, delaware

Unieke recepten, fantastische smaken en tevreden klanten zijn de drijfveren van je voedingsbedrijf. Maar of je nu vlees verwerkt, zoetwaren produceert of zuivel uitlevert: veilige voeding is in ieder segment en voor iedere doelgroep de standaard. Je kunt dus niet actief zijn in de voedingsindustrie zonder voedselveiligheid bovenaan je prioriteitenlijst te zetten. En terecht!

Voedselveiligheid is een zaak van observeren, meten en optimaliseren. En hoe dichterbij je bij jouw voeding en feiten staat, des te kleiner is de impact van een onvoorziene omstandigheid op je supply chain. 

Logistiek reguleren en automatiseren is de eerste, misschien zelfs wel voornaamste, stap in het waarborgen van voedselveiligheid. Alles moet tot in het kleinste detail kloppen. Zo houdt voorraadbeheer rekening met allergenen, en mogen alleen ingrediënten die in dezelfde batch worden gebruikt, aanwezig zijn op de productielijn. Een naadloze afstemming van je ERP op je bedrijfsprocessen borgt een volledige tracering in de keten.

Ook binnen de productie kun je natuurlijk een grote impact teweegbrengen met automatisering. Noem het gerust ‘learning by doing’, maar dan digitaal en onder strenge voorwaarden. De beste IT-systemen presenteren jouw waardevolle data op een presenteerblaadje. Je maakt patronen zichtbaar. Dat stelt je in staat om processen proactief bij te sturen. Je kunt actie ondernemen vóórdat problemen daadwerkelijk optreden.

Het waarborgen van voedselveiligheid in de voedingsindustrie vereist een combinatie van diepgaand inzicht in alle processen en technologie. Wij werken dagelijks intensief samen met onze klanten en ik kan je verzekeren: terwijl de industrie evolueert, blijft de nauwgezette focus op voedselveiligheid de hoeksteen van elk succesvol voedingsbedrijf.

Maarten Cordenier
Partner delaware


Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023