We praten in de foodsector graag over kwaliteit, efficiëntie en voedselveiligheid. Over processen, normen en systemen. Maar hoe vaak praten we over mensen? Ik bedoel: niet over 'formele FTE’s' of 'productiecijfers per medewerker', maar over de mens áchter de functie?
Goed werkgeverschap begint niet bij een inspirerend visiedocument of een hippe HR-campagne. Het begint bij drie heel basale aspecten: op tijd de salarissen overmaken, overuren uitbetalen, ervoor zorgen dat jouw mensen doen waar ze het beste in zijn.
Een mens floreert als hij zijn gaven en talenten kan én mag inzetten. Ook het tegengestelde is waar: wie doet wat niet bij hem past, is niet gelukkig en levert geen optimaal resultaat.
In veel bedrijven is HR nog steeds een ondergeschoven kindje. Ondertussen klagen we dat we moeilijk aan personeel komen, dat mensen vertrekken, of ‘geen eigenaarschap tonen’. Maar hebben we wel écht geluisterd? Of was je vooral aan het zenden? Je kunt je personeel wel periodiek een nette kwartaalupdate geven over de ontwikkelingen in jouw bedrijf, maar daarmee ben je er niet. De mensen op de werkvloer willen perspectief. Ze willen weten: wat betekent dat voor mij? Kan ik privé mijn kosten blijven betalen?
Hoger in de boom zorgen we vaak prima voor onszelf: leaseauto’s, bonussen, flexibele werktijden, inspirerende opdrachten. Onderaan de ladder werkt men ook keihard – maar dan vaak zonder dat iemand zich afvraagt wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld om te groeien in hun functie. Dat doet me moet denken aan de mantra van mijn vader: ‘Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.’
Wil je bouwen aan een duurzaam bedrijf? Investeer dan in de basis: in je mensen. Dáár ligt je echte kapitaal. Zorg voor ze, zoals jij zou willen dat er voor jóu wordt gezorgd.
Pieter Vos
Consultancy & Interim Management
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025