Column Judith Witte: Pleidooi voor meer openheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Judith Witte: Pleidooi voor meer openheid

  • 15 mei 2023
  • Door: Judith Witte

Waarschuwing: dit wordt een vies verhaal.

Bovenop het reeds geopende pakje kokosroom ligt een groen rubberachtig velletje. Het pakje stond in mijn brandschone koelkast, maar duidelijk te lang. Eigen schuld, dikke schimmel. Een dag daarvoor had ik een pakje geitenkaas teruggebracht naar de supermarkt. Daar groeide ook een organisme op, eveneens in de kleur groen, maar dit keer was het nadrukkelijk niet mijn schuld. De dag ervoor gekocht. In een afgesloten bakje bewaard en met een THT die nog ver in de toekomst lag. De kaas werd achteloos aangenomen door de supermarktmedewerker. Ik kreeg mijn geld terug. Er werden verder geen woorden aan vuil gemaakt.

Ieder jaar gaan inspecteurs van de NVWA op Koningsdag op pad om te controleren of de verkopers van eten en drinken zich houden aan hygiëneregels. De actie leverde dit jaar 49 waarschuwingen en 6 boeterapporten op. Dat kopten bijna alle dagbladen de volgende dag. Het ging fout met het niet op een goede temperatuur houden van het aangeboden voedsel. Ook werd er onvoldoende informatie gegeven over aanwezige allergenen in de aangeboden voedingswaren. De NVWA kon natuurlijk lang niet álle kraampjes in Nederland checken, dus me dunkt dat er héél wat meer verkopers niet erg hygiënisch en voedselveilig bezig waren.

Dat eten op dit soort festivaldagen risicovol kan zijn, weten we allemaal. Of je kotsend over die bak hangt door te veel alcholische versnaperingen, of door die ene hamburger, of die sateetjes, zal een raadsel blijven. Sterker; deze situatie wordt door de omgeving al gauw geplaatst in de categorie ‘eigen schuld-dikke bult’. Toch hoef je geen Koningsdag te vieren om risico te lopen…. 

Een greep uit de laatste week van april: Jumbo Biologische Hele Sperziebonen 450g, bevat mogelijk sporen van nachtschade waardoor allergische reacties kunnen optreden. In Magnetron Popcorn van het merk 'Snack Day' is te veel van het bestrijdingsmiddel Chloorpyrifos aangetroffen. De AH Saladbowl green bowl bevat mogelijk sesam; dit staat niet vermeld op de verpakking. Smeerkaas naturel 20+ van het merk Milbona kan metaaldeeltjes bevatten. 

Bedrijven zijn verplicht veiligheidswaarschuwingen te melden bij de NVWA. De NVWA plaatst ze op de eigen website voor extra aandacht bij consumenten. Is dat een grap? Welke consument kijkt daar? Is de afwijking ernstig, dan moet het bedrijf het product uit de handel halen én het publiek waarschuwen. Een kleine rondvraag onder vrienden, kennissen en familie leert dat geen van hen op de hoogte is van terugroepacties. ‘Misschien staat het op de websites van de supermarkten? Maar daar kijk ik eigenlijk nooit’, oppert een buurman. Hij doet zijn boodschappen nog heel ouderwets, fysiek in de winkel. Waar overigens ook geen waarschuwingsbordjes te vinden zijn.

Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Pas na veel doorklikken op de sites van de retailers, vind ik ze, de ‘terugroepacties’. Zonder uitzondering heel goed verstopt, vergelijkbaar met dat vergeten plekje in je koelkast,… of productieruimte. Je weet wel, daar waar micro-organismen welig kunnen tieren. 

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023