“Pa”, zei mijn zoon op een dag, “ik mis richting. Ik heb het gevoel dat ik ‘maar wat doe’ in m’n werk.” Hij heeft zijn hbo-opleiding afgerond en een leuke baan. “En weet je,” vervolgt hij, “als ik in vergaderingen zit, of gesprekken om me heen hoor tijdens lunchpauzes, krijg ik sterk het idee dat ditzelfde voor heel veel anderen geldt.” Ik begrijp zijn vertwijfeling. Hij is jong, heeft een frisse geest en ziet de dingen scherp. Dat wat hij signaleert, herken ik trouwens. Veel mensen en bedrijven ‘doen maar wat.’
Als Nutrilab zijn we geaccrediteerd voor ISO 17025. In 2018 werd de norm vernieuwd met de verplichting risico-analyses uit te voeren. “Een hoop rompslomp” vonden veel ondernemers. “Al die regeltjes waaraan je moet voldoen…” Inmiddels zie ik het echter als een waardevolle tool in de management toolbox. Vooral wie risico-analyses breder trekt, leert te kijken naar wáár in het bedrijf, om het maar even plastisch te formuleren, bloed kan vloeien.
Kans x effect = risicoprofiel.
Stel, je wil het risico weten van een incompleet personeelsdossier op het voortbestaan van je bedrijf. Je berekent dat de kans op een fout, bijvoorbeeld het ontbreken van een functioneringsverslag, 5% is. Het effect hiervan op het voortbestaan van je bedrijf is echter nul. Dus is het risico nul. Mooi! Andere vraag: hoe groot is het risico dat je op een dag geen product kan uitleveren? Je kijkt naar de kans op te weinig grondstof, op stroomuitval, op een plotseling tekort aan personeel, enzovoort. Je gaat na wat het effect daarvan is op de productie.
Als je dit risicoprofiel regelmatig serieus onder de loep neemt én op de MT-agenda zet, kun er gericht op gaan sturen. Daardoor heb je je processen veel meer in de hand. Het geeft je richting. Je doet als ondernemer toch niet ‘zomaar wat’?!
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023