Column Judith Witte: Me versus AI
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Judith Witte: Me versus AI

  • 16 oktober 2023
  • Door: Judith Witte

Opgejaagd. Een deadline hijgt in mijn nek, ik wil mee met een bedrijfsbezoek, thuis nog een waslijst aan dingen te doen, aan vrienden beloofd even langs te komen, een hardlooptraining voor te bereiden… Pfff. Ken je dat? Hoe verleidelijk is het om nu aan CHATGPT te vragen mijn column te schrijven. Ik doe het NIET. Dat is mijn eer te na. Maar waarom eigenlijk? Ik vermoed omdat dit schrijfsel een creatie is. Het is iets van mezelf. Ik geef mezelf een beetje bloot. En dat geef ik niet zomaar weg.

Hoewel? We geven ons met z’n allen wel erg gemakkelijk bloot in dit cyber-tijdperk. En dan doel ik niet op de weerzinwekkende deepfake-technologie waarmee je van ieder persoon een naakte vrouw kan maken. Uit onderzoek blijkt het slecht gesteld te zijn met onze cyberveiligheid. Een vijfde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. Van alle uitgevraagde vormen van cybercriminaliteit komt phishing het vaakst voor in de werksituatie. Zes op de tien medewerkers zou zich schamen wanneer hij of zij op een phishinglink heeft geklikt. Toch neemt maar liefst 19% van de kleine bedrijven geen enkele actie om veilig online te zijn. Het is slechts een greep uit de resultaten van het Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2023; een jaarlijks terugkerend bewustwordingsonderzoek uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Het blijkt dus nogal belangrijk om vooral zélf na te blijven denken. Waarop ik me afvraag, met zovelen in deze tijd: ‘Wie zijn wij als mens, als de computer (al) ons denkwerk doet?’ Een antwoord dat me aanspreekt luidt: ‘De mens onderscheidt zich ten opzichte van AI met name in intuïtie, onverwachtse invallen en de ‘ongehoorzaamheid’ om anders te denken en te doen’.

Ik hou van denken. En van onverwachtse invallen. En, een beetje althans, ook van ongehoorzaam - al lijk ik op het eerste gezicht best braaf. Uitdagen, wat ‘teasen’ en prikken; ik vind het lekker. En kijk; al peinzend en overdenkend ben ik zomaar aan het eind van deze column beland. Dat betekent dat ik álle tijd heb voor mijn waslijst, maar vooral voor de intermenselijke contacten die mij onderscheiden van een robot en AI. 

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023