Vanaf 1 januari 2026 wordt de nieuwe allergenenwetgeving van kracht, dat zal niemand in de voedingsindustrie zijn ontgaan. Het uitgangspunt is simpel: waar bedrijven vroeger konden volstaan met een algemeen ‘kan bevatten’-waarschuwing, wordt nu aantoonbare precisie verlangd. Hoeveelheden allergenen moeten worden gekwantificeerd, en alleen waar nodig mag nog worden gewaarschuwd.
Dit klinkt misschien als een bureaucratische hobbel, maar de realiteit is dat deze regels consumenten met allergieën beter beschermen. Onnodige waarschuwingen leiden tot wantrouwen en vermijden van producten, terwijl nieuwe technieken het mogelijk maken allergenen veel preciezer te detecteren. Bij Nutrilab zetten we bijvoorbeeld de LC-MS/MS technologie in, een geavanceerde methode waarmee een breed scala aan allergenen in één analyse kan worden opgespoord. Hiermee kunnen we niet alleen de aanwezigheid van allergenen vaststellen, maar ook de bron van kruisbesmetting achterhalen – cruciaal voor bedrijven die bijvoorbeeld naar de VS of Azië exporteren.
Deze transitie vraagt om méér dan alleen technologie. Bedrijven moeten hun processen grondig evalueren. Denk aan kruisbesmetting tijdens wisselteelt of aan residuen in productielijnen. Het is een tijdrovend proces, maar noodzakelijk. Tegelijkertijd biedt de invoering van uniforme referentiedoses binnen de EU bedrijven meer duidelijkheid. Dit maakt het testen niet alleen realistischer, maar ook efficiënter.
Toch zie ik veel bedrijven pas laat in actie komen. Hoewel de wetgeving al enige tijd geleden is aangekondigd, wachten vele tot het laatste moment. Dat is risicovol. Er is nog een jaar om processen en samenwerkingen op orde te krijgen; dat vraagt om een strategische aanpak.
Als specialist bij Nutrilab ben ik ervan overtuigd dat we samen deze uitdaging aankunnen. Het begint met actie ondernemen. Nu. Zie deze wetgeving niet als een last, maar als een kans! Het vertrouwen van consumenten winnen en allergenenbeheer naar een hoger niveau tillen, is een investering die zich terugbetaalt.
Gerard Kramer
Specialist Agro-Food bij Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025