Elk jaar gaat wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel, zo’n 1,3 miljard ton, verloren. Deze voedselverspilling heeft een gigantische impact op het milieu – met onnodig verbruik van water, grondstof en CO₂-uitstoot – én is een gemiste kans om waarde te creëren. InstockMarket biedt een oplossing: door deze reststromen te redden en te benutten.
InstockMarket is een horecagroothandel die vraag en aanbod van reststromen samenbrengt. Denk hierbij aan groenten, fruit en andere voedingsproducten die niet meer via de reguliere weg verkocht kunnen worden. Dit kan komen door overschotten, cosmetische afwijkingen, verpakkingsfouten, een naderende THT-datum, ruimtegebrek of producten die minder succesvol zijn dan verwacht. Het platform geeft deze producten een tweede kans, zodat ze niet onnodig verloren gaan. Ze zijn de eerste B-Corp gecertificeerde horecagroothandel in Nederland; een bewijs van hun toewijding aan duurzaamheid, maatschappelijke impact en transparantie.
“We werken samen met boeren, telers en andere leveranciers, samen ongeveer 200 aanbieders, die deze producten beschikbaar stellen voor horeca, catering en retail,” vertelt Bart Roetert, samen met Selma Seddik oprichter van InstockMarket. Beiden zijn verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. “Sommigen van deze aanbieders nemen af en toe contact op om een reststroom aan te bieden, anderen leveren wekelijks producten,” aldus Bart. “Door vraag en aanbod slim af te stemmen, zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk producten een waardevolle bestemming krijgen. Inmiddels vertrouwen meer dan 700 klanten op ons voor hun inkoop! Ook inspireren we chefs en horecaondernemers om creatief te koken met wat er beschikbaar is, want met de kwaliteit en smaak van deze producten is vaak niets mis.”
De samenwerking begint eenvoudig. “Aanbieders identificeren hun reststromen - denk aan overschotten door productiefouten, verpakkingsproblemen of onverwachte vraagfluctuaties - en bieden die bij ons aan,” vervolgt Selma. “Wij halen deze producten op en brengen ze naar het Food Rescue Center; met een oppervlakte van 1700 m² is dat het kloppend hart van InstockMarket. Hier worden de binnengekomen reststromen dagelijks gecontroleerd op kwaliteit, gesorteerd en opgeslagen. Daarna komen ze online te staan op InstockMarket.nl, zodat horecachefs hun inkopen kunnen doen.” Koelcellen, vriezers en slimme software zorgen ervoor dat de kwaliteit van de producten wordt bewaakt en dat ze snel en efficiënt worden verwerkt. Zorgvuldigheid staat hier centraal. “Alle binnengekomen producten worden gecontroleerd volgens de strikte FSSC 22000-standaarden – een internationale norm die voedselveiligheid waarborgt”, verzekert ze. “Dankzij deze standaard kunnen bedrijven erop vertrouwen dat wij hun reststromen op een veilige en verantwoorde manier verwerken.”
Bart: “De software waar wij mee werken, berekent ook de milieu-impact van elk product, het gebruik van land en water voor de productie ervan én de CO2-uitstoot. De berekening laat zien hoeveel impact het heeft om deze producten te redden in plaats van ze weg te gooien. We voegen deze informatie toe aan de productgegevens, zodat we die gemakkelijk kunnen delen met onze leveranciers en klanten. Ongeveer 70% van de geredde producten wordt verkocht aan de horeca, 20% gaat naar goede doelen zoals Voedselbanken en de resterende 10% wordt, als de voedselveiligheid of kwaliteit niet gewaarborgd kan worden, verwerkt tot energie via vergisting. Aanbieders ontvangen door vooraf afgesproken overeenkomsten ook nog een vergoeding voor de producten die via het platform worden verkocht.”
Voor bedrijven in de voedingsindustrie biedt InstockMarket niet alleen een duurzame oplossing, maar ook praktische voordelen:
“De voedingsindustrie speelt een sleutelrol in het tegengaan van voedselverspilling,” aldus de oprichters. Selma: “Bedrijven die hun reststromen een nieuwe bestemming willen geven, kunnen via ons direct aan de slag en bijdragen aan een duurzamere wereld.” Bart besluit: “Zo dragen we samen bij aan een circulaire economie: door reststromen om te zetten in waardevolle producten, die maximaal worden benut. Zie jij mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd de waarde van je producten te vergroten? Meld je aan!”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025