Ook voedselbanken moeten voldoen aan wettelijke eisen die gesteld worden aan het distribueren van voedingsmiddelen. Voedselbanken Nederland zoekt Coaches Voedselveiligheid, die de besturen van lokale voedselbanken kunnen helpen het Handboek Voedselveiligheid in te voeren.
Voedselbanken Nederland is een landelijke koepelorganisatie waarbij bijna 150 voedselbanken uit heel het land zijn aangesloten. Er zijn kleine voedselbanken die enkele tientallen voedselkratjes per week uitleveren tot grote die wel 3.500 kratjes per week verdelen. In totaal verwerken de voedselbanken zo’n 500.000 kg voedsel per week. Ruim 70.000 mensen zijn afhankelijke van een pakket. Voedselveiligheid heeft top-prioriteit.
,,Allereerst is het borgen van voedselveiligheid in het belang voor onze ‘klanten’,” vertelt Henk van der Meer, Coördinator team Voedselveiligheid. Maar ook ten opzichte van onze leveranciers zijn we verplicht hun producten op een verantwoorde wijze te behandelen. Ook de voedselbanken moeten immers voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan het distribueren van voedingsmiddelen. Voedselbanken Nederland heeft daarom een Handboek Voedselveiligheid vastgesteld dat is gebaseerd op de CBL Hygiëne code. Alle voedselbanken zijn daar aan gehouden. Daarnaast is er een waarborgingstraject gestart waarbij de lokale voedselbanken zich door een extern bureau kunnen laten beoordelen op voedselveiligheid. Speerpunten hierin zijn de koelketen, persoonlijke hygiëne en schoonmaak. Het probleem is alleen dat de vrijwilligers die bij de voedselbank werken wel erg gemotiveerd zijn, maar meestal maar beperkt kennis hebben van de eisen en regels (bijv. HACCP) die in de voedingsmiddelenindustrie gelden,” vertelt hij.
‘Coaches voedselveiligheid kunnen vanuit hun professionele ervaring praktische hulp bieden’
Voedselbank Nederland zoekt daarom Coaches Voedselveiligheid die de besturen van lokale voedselbanken en coördinatoren kunnen helpen om het Handboek Voedselveiligheid in te voeren. ,,Dat kan door eens rond te kijken en het bestuur te adviseren, maar bijvoorbeeld ook door de vrijwilligers een eenvoudige presentatie over voedselveiligheid te geven. Van coaches voedselveiligheid wordt verwacht dat zij vanuit hun professionele ervaring praktische hulp kunnen bieden. Het werk gebeurt veelal overdag, terwijl presentaties ook in de avonduren kunnen plaats vinden.
We zoeken praktijk mensen uit de voedingsindustrie en/of voedingsmiddelen handel die deze kennis en ervaring hebben en willen delen met de voedselbank vrijwilligers. In principe gaat het maar om enkele uren per maand in de regio waar men de voorkeur aan geeft. Alle werkzaamheden binnen de voedselbanken worden uitgevoerd door onbetaalde vrijwilligers. Onkosten kunnen, indien nodig, vergoed worden. Uiteraard kan een bedrijf in het kader van de WMO ook een lokale voedselbank adopteren en deze helpen met professionele ondersteuning op dit gebied.
Geïnteresseerd of vragen? Neem contact op met Henk van der Meer, Coördinator team voedselveiligheid via [email protected] of bel: +31 6 129 88 709
Bron: Beeld bord: ©iStock.com/viperagp