CO2-berekening eenvoudig gemaakt met nieuwe tool
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CO2-berekening eenvoudig gemaakt met nieuwe tool

  • 03 september 2024

Bedrijven zijn verplicht hun CO2-uitstoot te berekenen, onder andere door wetgeving zoals de CSRD. Regreener ondersteunt bedrijven bij deze taak met de gratis Regreener Footprint Navigator, een nieuwe tool die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot (Scope 1-2-3) in kaart te brengen.

De Footprint Navigator

Regreener biedt de Footprint Navigator gratis aan om bedrijven te helpen bij verduurzaming. Inzicht in emissies vormt de eerste stap naar een lagere bedrijfsfootprint. Elk bedrijf heeft een CO2-footprint, en na deze berekening kunnen bedrijven een reductieplan opstellen en de resterende emissies compenseren. De tool is ideaal voor bedrijven die net beginnen met het in kaart brengen van hun CO2-uitstoot. Bedrijven die hun uitstoot al in Excel berekenen, kunnen met deze tool een nauwkeurigere berekening maken.

Naast de gratis versie is er een betaalde variant beschikbaar, die extra functionaliteiten biedt. Deze versie bevat een op maat gemaakte klantomgeving met meer emissiecategorieën en begeleiding bij de CO2-berekening.

Hoe wordt de CO2-uitstoot berekend?

De tool is gebaseerd op het Greenhouse Gas Protocol, de internationale standaard voor het meten van emissies. De tool richt zich op drie ‘Scopes’:

  • Scope 1: bedrijfsfaciliteiten en voertuigen
  • Scope 2: ingekochte energie
  • Scope 3: up- en downstream emissies

Voor de berekeningen worden databronnen zoals CO2-emissionfactors.nl en de ICAO gebruikt.

Wat gebeurt er na de CO2-berekening?

Het berekenen van de uitstoot is stap één. Daarna moeten de emissies geanalyseerd worden en doelen gesteld worden om ze te verlagen, bijvoorbeeld door over te stappen op groene energie of het elektrificeren van het wagenpark.

Het compenseren van resterende uitstoot is eveneens van belang. Dit kan door bomen te planten of door deelname aan gecertificeerde CO2-compensatieprojecten. Onderzoek toont aan dat bedrijven die compenseren, sneller reduceren. Op deze manier dragen zij bij aan klimaatprojecten die CO2-uitstoot voorkomen of uit de atmosfeer verwijderen.

Bron: www.regreener.earth

Bron: Regreener