Subsidie 'Mijn Cyberweerbare Zaak' opnieuw beschikbaar voor MKB
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Subsidie 'Mijn Cyberweerbare Zaak' weer beschikbaar voor MKB

  • 02 september 2024

Op 2 september 2024 opent de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ opnieuw. Micro- en kleine ondernemingen kunnen hiermee subsidie aanvragen voor de aanschaf en implementatie van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen. Het Digital Trust Center (DTC) stelt dit jaar €1.000.000 beschikbaar om de financiële drempel te verlagen. Kleine bedrijven ervaren vaak barrières bij het nemen van basismaatregelen tegen cyberaanvallen.

Cyberweerbaarheid bij Kleine Bedrijven

Veel kleine bedrijven blijven achter op het gebied van cyberweerbaarheid en nemen onvoldoende basismaatregelen. De 'cyberweerbaarheidskloof' tussen de dreigingen en de getroffen maatregelen wordt bevestigd door de Cybersecuritymonitor van het CBS en de Cyber Security Raad. Uit de CyberVeilig Check voor zzp en mkb blijkt dat antivirussoftware (76%), back-ups (74%) en het herkennen van phishing (68%) tot de meest genomen maatregelen behoren. Bijna 10.000 ondernemers vulden de cyberscan in, waarbij bleek dat de mate waarin cybersecuritymaatregelen worden genomen, verschilt per sector.

Aanvragen van de Subsidie

Het DTC stimuleert kleine bedrijven om hun cyberbeveiliging te verbeteren met praktische voorlichting, zelfscans en ervaringsverhalen van ondernemers die getroffen zijn door een cyberaanval. Toch zet dit niet elke ondernemer aan tot actie. Uit evaluatie van de pilot ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ in 2023 blijkt dat een financiële stimulans bedrijven motiveert om sneller over te gaan tot het nemen van cyberveilige maatregelen. Daarom stelt het DTC dit jaar een groter subsidiebudget beschikbaar.

De subsidie is bedoeld voor zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. Maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie vallen onder categorieën zoals veilige netwerktoegang, wachtwoordbeheer, tweefactorauthenticatie, patch-management, antivirussoftware, back-ups, risico-inventarisatie, en cyber awareness trainingen. De subsidie dekt 50% van de kosten voor aanschaf of implementatie, met een maximum van €1.250 per aanvrager. Het beschikbare budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Subsidie aanvragen gebeurt in drie stappen: eerst inzicht krijgen in de cyberveiligheid van je bedrijf met de CyberVeilig Check, daarna de aanschaf van subsidiabele producten of diensten van de actielijst, en tot slot het aanvragen van de subsidie door de actielijst en factuur te uploaden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Michel Verhagen, manager DTC, benadrukt dat ondernemers vaak denken geen doelwit te zijn, maar dat cyberveiligheid essentieel is. Hij roept kleine ondernemers op om actie te ondernemen en met een paar eenvoudige maatregelen de kans op een cyberaanval te verkleinen.

Aanvragen subsidie en meer informatie.

Bron: ©Ministerie van Economische Zaken