China heropent markt voor Russisch varkensvlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

China hervat varkensvlees import vanuit Rusland

  • 12 oktober 2023

Na een decennialange ban heeft China eindelijk besloten de markt voor Russisch varkensvlees te heropenen. Deze historische beslissing komt na vijftien jaar intensieve onderhandelingen. Echter, er zit een voorwaarde aan vast: Rusland mag alleen exporteren uit gebieden die gegarandeerd vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

Deze stap betekent het einde van een verbod dat China in 2008 instelde. Ondanks deze doorbraak moeten er nog enkele formaliteiten worden afgerond. Hierdoor wordt de eerste daadwerkelijke export pas in 2024 verwacht.

Frankrijk is tot dusver het enige Europese land dat een vergelijkbare overeenkomst met China heeft weten te sluiten, waarbij regionalisering centraal staat. Dit principe waarborgt dat vlees uit besmette gebieden niet vermengd wordt met vlees uit veilige zones.

De groeiende vraag in China naar varkensvlees, met een toename van 13% in de eerste helft van dit jaar, maakt deze overeenkomst bijzonder lucratief. Rusland is dan ook zeer optimistisch over deze nieuwe marktkans, vooral gezien China's immense consumptie van varkensvlees.

Maxim Reshetnikov, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, uitte zijn enthousiasme: "China is een wereldleider in varkensvleesconsumptie. We voorzien daarom een bloeiende toekomst voor Russische varkensvleesexporten naar deze markt."

Varkens.nl

Bron: Varkens.nl