Groente- en peulvruchtenproducent HAK verovert dit najaar de markt met een gedurfde stap: hun eerste biologische groente, de rode biet, maakt zijn entree in de supermarkten. Maar dit is slechts het begin. Met een vastberaden plan om tegen 2027 voor hun Nederlandse teelt volledig biologisch te gaan, zet HAK een nieuwe standaard voor de sector.
Wat uniek is aan deze strategische zet, is dat HAK's biologische rode bieten niet als apart product naast hun traditionele bieten zullen liggen. Integendeel, ze vervangen volledig de huidige niet-biologische bieten, waarmee een duidelijk signaal wordt afgegeven over HAK's toewijding aan duurzaamheid.
Het kiezen van de rode biet als pionier in dit biologische avontuur was een weloverwogen beslissing. Rode bieten zijn robuuste gewassen met een relatief korte teelttijd, wat de kans op ongedierte en schimmel vermindert. Bovendien vormen ze een natuurlijke aanvulling op de wisselteeltpraktijken van biologische boeren.
HAK's commitment gaat verder dan alleen rode biet. Ze zijn ook bezig met onderzoeken en experimenteren met de biologische teelt van andere lokaal geteelde groenten en peulvruchten. Boerenkool, zuurkool en sperziebonen staan al op de planning voor het komende jaar.
Bij HAK worden de bieten niet duurder door de stap naar biologisch, omdat de groenten- en peulvruchtenfabrikant de meerkosten van deze overgang niet doorberekent aan de klant. Volgens HAK moet biologisch uiteindelijk geen keuze zijn, maar breed beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.
Nicole Freid, CEO van HAK, deelde haar enthousiasme over deze transformatie en onderstreepte het belang van innovatie en aanpassingsvermogen. Ze sprak ook over de uitdagingen, zoals het vinden van biologische ingrediënten voor het wecken van de bieten, en benadrukte dat, ondanks de onzekerheden, de overstap naar biologisch cruciaal is voor de toekomst van zowel de landbouw als HAK zelf.
HAK wil niet alleen leiden, maar ook andere partijen inspireren. Ze benadrukken de noodzaak voor supermarkten en voedselproducenten om samen te werken. De boodschap is duidelijk: het is tijd om samen te werken en biologisch de nieuwe standaard te maken!
Bron: HAK