CBS: Omzet voedingsindustrie groeit met 20,3%
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CBS: Omzet voedings­in­dustrie groeit met 20,3%

  • 25 mei 2023

In het eerste kwartaal van 2023 boekte de voedingsindustrie een aanzienlijke groei van 20,3% in de omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging overtrof de prestaties van andere branches in de industrie. Ook de drankenindustrie vertoonde een aanzienlijke omzetstijging (21,7%). Deze deelbranches zagen ook een stijging in de afzetprijzen, de voedingsindustrie met 15,4% en de drankenindustrie met 14,4%.

De binnenlandse en buitenlandse omzet van industriële producenten groeiden respectievelijk met 6,0% en 2,9% in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast stegen de binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen met 7,7% en 6,6% respectievelijk.

Faillissementen

Helaas is het aantal faillissementen aanzienlijk toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 waren er 80 uitgesproken faillissementen, bijna driemaal zoveel als in het eerste kwartaal van 2022. Dit wijst op uitdagende tijden voor sommige bedrijven in de industrie.

Omzetverwachtingen

Hoewel de omzetverwachtingen voor het tweede kwartaal van 2023 positiever zijn dan in het voorgaande kwartaal, blijft er een zekere terughoudendheid. Slechts 15% van de ondernemers in de industrie verwacht een omzetstijging, vergeleken met 25% in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarnaast verwacht slechts 12% van de ondernemers dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen, aanzienlijk minder dan het saldo van 53% in dezelfde periode vorig jaar. Dit suggereert dat ondernemers voorzichtig zijn over de prijsontwikkelingen in de nabije toekomst.

Cbs.nl

Bron: CBS