Boeren roepen op tot buitenge­wone biologi­sche boost
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Boeren roepen op tot buitengewone biologische boost

  • 15 maart 2023

Hoewel het met alle voordelen logisch lijkt dat consumenten massaal biologisch kopen, is dit nog niet het geval. Dit ligt met name aan de prijs, die in de winkel soms wel drie keer hoger ligt in vergelijking met niet-biologische producten. Op dit moment betaalt de consument meer voor biologische producten vanwege de hogere kostprijs in de gehele keten.

Biologische telers hebben in samenwerking met Bioplant en Biohuis een plan opgesteld om te komen tot een buitengewone biologische boost. Het doel van dit plan is om duurzame en gezonde teelt de standaard te maken.

Supermarkten

De supermarkten kunnen de marge op biologische producten gelijkmaken aan de niet-biologische producten. Hierdoor dalen de consumentenprijzen voor biologische aardappelen, groenten en granen fors. De supermarkten kunnen hiermee laten zien dat zij echt voor hun eigen duurzame doelstellingen gaan en een groot verschil maken voor mens, milieu en klimaat.

Overheid

Wanneer de overheid besluit om het btw-tarief op biologische aardappelen, groenten en granen naar 0% te brengen scheelt dat nog eens 9% op de consumentenprijs. Aan de ontwikkeling van biologische landbouw besteedde de overheid de afgelopen jaren nauwelijks geld. Als de overheid wel investeert in biologische landbouw verwachten de initiatiefnemers als resultaat: een verandering in koopgedrag waarmee de overheid haar doelstellingen op het gebied van uitbreiding van het biologisch landbouwareaal na kan komen.

Wat dit oplevert

Samen maken deze maatregelen een forse daling van de consumentenprijs mogelijk. De omzetsnelheden zullen omhooggaan; daarbij vertalen schaalvoordelen zich in lagere ketenkosten. Daardoor wordt het op biologische wijze produceren voldoende beloond en aantrekkelijk voor omschakelaars. Hierdoor kunnen de prijzen uiteindelijk omlaag. Zo ontstaat een volledig duurzaam en rendabel model. Het oneigenlijke argument van duur en elitair is verdwenen, gezonde teelt wordt de standaard. Een win-win situatie voor supermarkten, overheid en de hele maatschappij.

“We moeten het samen doen, die buitengewone biologische boost. Alleen zo krijgen we net als met de groene energie een vliegwiel op gang welke onze natuur, klimaat en gezondheid echt beter maakt,” aldus het team Buitengewoon Biologische Boost.

Biohuis.org

Bron: Biohuis