Biologisch: Concept voor de toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Biologisch: Concept voor de toekomst

  • 10 mei 2016

Onlangs werd het 10e Europese biologische congres IFOAM-EU gehouden. Staatssecretaris van EZ, Martijn van Dam, opende het 2-daagse congres. Van Dam ziet zeer goede kansen voor biologisch in de transitie van de landbouw. Hij noemde biologisch ‘een concept voor de toekomst’.

Kansen

“De biologische sector is een pionier in het streven naar een meer natuurlijke voedselproductie. De consument beloont dat door steeds vaker te kiezen voor biologische producten. Ook voor andere ondernemers is dat een belangrijke stimulans om te vernieuwen en te verduurzamen. Ondanks deze voorsprong zal ook de biologische sector zich moeten blijven ontwikkelen. De kansen liggen daarbij vooral bij een betere balans tussen productie en import, besparing van energie en water en het verminderen van CO2-uitstoot.”  

Nederland loopt achter

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Biologisch in heel Europa is booming en ligt op koers om in het komende decennium door te groeien naar 20 tot 30% van het EU landbouwareaal en de voedselomzet. In landen als Denemarken, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden ligt het aandeel al gemiddeld op 10%. Nederland loopt daarin nog ver achter met 3%, terwijl we als voedingsland nummer twee van de wereld in alle opzichte de potentie hebben om ook in bio heel sterk te worden. Dan moeten er in het beleid wel een paar knopjes omgezet worden, vooral via gerichte maatregelen, om de omschakeling en de verkoop via voorlichting en educatie te stimuleren. Daar gaan onder meer de natuur, de biodiversiteit en het dierenwelzijn en dus de consument in Nederland enorm van profiteren."

www.bionext.nl

Bron: ©Arthimedes/Shutterstock.com